Hoppa till huvudinnehåll

Lovisabon Elsa Ahlstrand, 91 år, är Gråbergs första egna lucia

Lucia Elsa Ahlstrand.
Gråbergs lucia Elsa Ahlstrand. Lucia Elsa Ahlstrand. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,Elsa Ahlstrand

Serviceboendets invånare samt Lovisabor röstade aktivt i det första luciavalet på Gråberg. Alla elva kandidater var med på luciafesten.

Redan på långt håll vinkar Elsa Ahlstrand glatt. Hon ska om en liten stund vara Gråbergs första lucia. Nu sitter hon och bakar lussekatter tillsammans med några andra boende. Nervös inför sitt uppdrag verkar hon inte alls vara.

- Jag tycker det är fint med lucia. Det ger lite ombyte, säger Elsa Ahlstrand. Som lucia måste man vara mångsidig.

Tidigare har hon lussat med barnen. Om festen i salen har hon en klar åsikt.

- Det här är bara på lek.

Luciafest i salen.
Luciafest i salen. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,Serviceboendet Gråberg

Luciafest i salen.
Luciafest i salen. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,serviceboende,Serviceboendet Gråberg

Det är andra gången som det firas jul på serviceboendet Gråberg och första gången som man har valt en egen lucia. Av 301 avlagda röster fick Elsa Ahlstrand flest.

- Intresset att rösta på någon av våra elva luciakandidater har varit stort, säger verksamhetshandledare Linda Ahlberg. Valet skede både här på boendet och på Facebook.

Tärnor och stjärngossar samt en och annan tomte börjar dyka upp i den stora juldekorerade samlingssalen.

- Visst blev Elsa jätteglad då hon fick veta att det var hon som blev vald. Alla våra kandidater var ju värda att bli lucia. Nu är de alla med här i vårt luciafölje.

Luciafest i salen.
Luciafest i salen. Bild: Yle/Mikael Kokkola Lucia,serviceboende,Serviceboendet Gråberg

Också boendekatten Molly dyker upp för att fira lucia. Hon sträcker vilsamt ut sig på en pläd i en lämplig fåtölj. Om en stund sover hon sött.

Belysningen släcks och luciasången tar vid. Med hjälp av en rullator skrider Gråbergs egen lucia runt ett varv i salen. Mycket mera julstämning kan det inte bli.

- Vi har jättemycket julprogram på gång. Alla dagar händer det något inför jul. Vi vill ju att det här ska vara ett bra ställe att vara på då man inte längre kan bo hemma.

Inför julen kommer en hel del barngrupper att besöka Gråberg. Dessutom blir det ännu mer luciasång då både Östnylands och Lovisanejdens lucior kommer på besök.

Katten Molly vilar i en länsstol.
Molly deltar på sitt sätt i luciafirandet. Katten Molly vilar i en länsstol. Bild: Yle/Mikael Kokkola serviceboende,katt,Serviceboendet Gråberg

Läs också