Hoppa till huvudinnehåll

Lysande Laukkanen simmade till final med finländskt rekord: "Fick titta två gånger innan jag trodde att det var min tid"

Jenna Laukkanen simmar.
Jenna Laukkanen har gått från klarhet till klarhet i Kina. Jenna Laukkanen simmar. Bild: Lehtikuva Jenna Laukkanen,simning

58,60. Så lyder den nya finländska rekordtiden på 100 meter medley. Nu väntar final på fredag för Jenna Laukkanen, som inte vill spekulera om en eventuell medalj. För Mimosa Jallows del räckte inte ens finländskt rekord till en finalplats.

I onsdags var Jenna Laukkanen nio hundradelar från att ta sin första VM-medalj. Nu har hon nytt medaljläge i kortbane-VM i Kina.

Laukkanen simmade i mål som trea i sitt semifinalheat på 100 meter medley och förbättrade Hanna-Mari Seppäläs finländska rekord med 26 hundradelar. Laukkanen putsade på sitt personbästa med fyra tiondelar.

– Det kändes väldigt bra. Jag fick titta två gånger innan jag trodde att det var min tid.

Bara en dryg halvtimme senare simmade Laukkanen i lagkappen i medley.

– Det blir spännande att se hur mycket krut jag har kvar i finalen. Jag måste simma verkligen snabbt för att ha en chans, säger Laukkanen.

Jallow också rekordsnabb

Mimosa Jallow simmade 50 meter fjäril tidigare på torsdagen och förbättrade det finländska rekordet med nio hundradelar till 25,71. Hon var tolva i semifinal och blev utslagen.

Lagkappen blev däremot ingen blåvit höjdare. Finland distanserades tidigt i finalen och hade ingenting att göra i toppstriden. Laget med Laukkanen, Jallow, Ari-Pekka Liukkonen och Riku Pöytäkivi slutade sist på tiden 1.39,38.

– Det kändes ingenstans, sade Jallow med glimten i ögat om sina två starter på en timme.

USA tog guld med nya världsrekordtiden 1.36,40. Nederländerna tog silver och Ryssland brons.