Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinen på pallen i Hochfilzen efter 53 raka träffar – snuvades på segern med sex tiondelar

Kaisa Mäkäräinen ler och firar.
Kaisa Mäkäräinen har fått en superb inledning på världscupsäsongen. Kaisa Mäkäräinen ler och firar. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen,skidskytte

Kaisa Mäkäräinens pangstart på säsongen fortsätter. I sprinten i Hochfilzen missade Mäkäräinen ett skott och var urstark i spåret – men fick se sig slagen med mindre än en sekund.

Skidskyttedrottningen Kaisa Mäkäräinen trivdes som fisken i vattnet i ett fantastiskt vintervackert Hochfilzen. Det är lätt att le när skyttet fungerar bättre än på år och dar.

Då Mäkäräinen besökte skyttevallen för första gången sköt hon prickfritt för tionde gången i rad i världscupen.

I det stående skyttet hade hon sedan chansen att skriva historia. Mäkäräinen har aldrig lyckats skjuta prickfritt i tre tävlingar på raken. Den trenden fortsätter. Mäkäräinen bommade ett skott och gav sig ut i spåret som en oljad blixt.

Snabbare i spåret – långsammare i skyttet

Kampen om segern blev en intensiv duell mellan Mäkäräinen och världscupledaren Dorothea Wierer, som också hon bommade ett skott i tävlingen.

Wierer var så snabb i det liggande skyttet att inte ens regissören hann med. I det stående skyttet fortsatte italienskan att mata iväg skott i ursinnig takt – men det sista blev en bom.

Mäkäräinen stod nervöst och spanade efter Wierer som närmade sig mållinjen. Sekunderna tickade och tickade – men inte tillräckligt snabbt. Wierer korsade mållinjen på 20.04,9, sex tiondelar snabbare än Mäkäräinen, och drygade ut sin ledning i världscupen till 19 poäng.

Wierers snabba skytte blev till slut tungan på vågen. Mäkäräinen var betydligt snabbare än Wierer i spåret.

Resultatet betyder att Mäkäräinens utgångsläget i lördagens jaktstart är lysande. Världscuphelgen avslutas med stafetter på söndag.

Ryskan Jekaterina Jurlova-Percht tog sig om som sista dam på pallen. Mari Eder slutade på 59:e plats med fyra bommar och Venla Lehtonen slutade på 72:a plats med tre bommar. Jenny Fellman var sjuk och kunde inte delta i tävlingen.

Resultat i sprinten på 7,5 kilometer

1. Dorothea Wierer, Italien 21.04,9 1 bom
2. Kaisa Mäkäräinen, Finland +0,6 1 bom
3. Jekaterina Jurlova-Percht +24,4 0 bommar
4. Lisa Vitozzi, Italien +25,3 1 bom
5. Monika Hojnisz, Polen +28,2 0 bommar
6. Irina Krjuko, Vitryssland +38,5 0 bommar
7. Paulina Fialkova, Slovakien +43,8 1 bom
8. Anais Chevalier, Frankrike +45,4 1 bom
9. Irina Starykh, Ryssland +47,5 0 bommar
10. Anastasija Kuzmina, Slovakien 49,6 2 bommar

Läs också

Nyligen publicerat - Sport