Hoppa till huvudinnehåll

Pargas satsar 6 miljoner på investeringar 2019 - så fördelas pengarna

Pargas stadshus med kommunvapnet.
Pargas stadshus med kommunvapnet. Bild: Yle/Nina Bergman Pargas,pargas stad

Efter att ha ajournerat mötet i tisdags, fortsatte Pargas stadsfullmäktige på torsdag kväll med behandlingen av nästa års budget.

Totalt satsar staden drygt sex miljoner euro på investeringar 2019.

Fullmäktige godkände investeringarna i Vapparvägens affärskvarter. Staden planerar investera drygt 1,2 miljoner euro i området, varav 575 000 euro år 2019. Pengarna läggs på en ny kvartersgata, parkeringsområde, hamn- och parkområde, samt vatten- och avloppsledningar.

Några av Pargas fullmäktigeledamöter.
Det krävdes två utdragna fullmäktigemöten innan man kunde enas om en budget. Några av Pargas fullmäktigeledamöter. Bild: Lotta Sundström/Yle Pargas stadsfullmäktige,pargas fullmäktige

Staden förhandlar för tillfället med andelslaget TOK och Lidl om affärskvarterets utformning. Affärskvarteret ligger i Pargas centrum intill Skärgårdsvägen. Planen är att området också ska få en hamn med bränsleförsäljning vid Sundet.

Sunnanbergs skola kan byggas 2020?

Widar Nyberg, SDP, föreslog att man handlar snabbt och redan 2019 satsar 1 245 000 euro på ett nybygge för Sunnanbergs skola. Förslaget fick inte tillräckligt understöd i fullmäktige.

Socialdemokraterna, Vänsterförbundets ledamöter och De grönas Mia Forssell var minoriteten som röstade för Nybergs förslag som förlorade med resultatet 9 för och 25 emot.

Sunnanbergs skola i Pargas
Sunnanberg skola ska enligt budgetförslaget få investeringar år 2020. Sunnanbergs skola i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus sunnanbergs skola i pargas

Däremot kunde fullmäktige efter omröstning godkänna Maj Björks förslag som gick ut på att man utöver de 25 000 euro som läggs på planering av Sunnanbergs skola 2019, skriver in en investeringssumma om 1,5 miljoner euro för skolan år 2020.

27 ledamöter röstade för Björks förslag. Samlingspartiets ledamöter röstade emot. De grönas Sanna Autio var borta. Tre personer röstade blankt.

Fullmäktige flyttade pengar från norra hamnen till södra hamnen i Nagu

Förslaget att reservera 60 000 euro för sanering av olja i marken vid förbindelsebåtsbryggan i Nagu hamn stötte på patrull. Majoriteten av stadsfullmäktige stödde Olof Elenius förslag om att stryka den summan, och istället lägga summan på en ny brygga för dagsbesökare i södra hamnen.

Södra hamnen i nagu, båtar intill en brygga
Södra hamnen i Nagu som får pengar från Norra hamnen. Södra hamnen i nagu, båtar intill en brygga Bild: Yle/ Nora Engström hamnar,nagu södra hamn

Olof Elenius motiverade ändringen med att han inte anser att man ska reservera medel för en oljesanering på privat mark. I slutändan kan staden bli tvungen att betala. Elenius ansåg att det inte är något man ska utgå från, och hänvisade till att man inte heller reserverat pengar för en eventuell bot ifall marknadsdomstolen finner Arkea-affären olaglig.

Storsatsning på gatubelysningen

Pargas stad ska ersätta gatubelysningens kvicksilverlampor med LED-armaturer. Fullmäktige beslöt att enligt Maria Lindell-Luukkonens (SDP) förslag att skjuta till 100 000 euro för saneringen av gatubelysning och belysning av spånbanor i hela staden år 2019.

I och med det beslutet läggs sammanlagt 300 000 euro på att få lamporna utbytta år 2019. Samtidigt minskar man summan för samma projekt år 2020, från 300 000 till 250 000. Ändringen innebär att saneringen kan utföras i snabbare takt.

PIF-Center får stöd för takrenovering

Med knapp marginal godkändes också ett investeringsbidrag för Pargas IF:s idrottscenters, det vill säga PIF-Centrets, tak.

Taket ska renoveras, och med 16 röster för och 15 emot, godkände fullmäktige att staden bidrar med 20 000 euro. Takrenoveringen beräknas kosta cirka 160 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland