Hoppa till huvudinnehåll

Trafis generaldirektör sade upp sig – de elektroniska tjänsterna ska öppnas så fort som möjligt

En mörkhårig kvinna i närbild med grön bakgrund.
Mia Nykopp En mörkhårig kvinna i närbild med grön bakgrund. Bild: Handout Trafiksäkerhetsverket (Trafi),mia nykopp

Kommunikationsministeriet har fått en första expertbedömning om dataskyddet för trafiksäkerhetsverket Trafis elektroniska tjänster. Samtidigt har Trafis generaldirektör Mia Nykopp sagt upp sig efter kritikstormen kring tjänsten Föraruppgifter, där enskilda personers körkortsdata fanns till öppet påseende.

Nykopp säger i ett pressmeddelande att hon stiger åt sidan ”för att lugna situationen och återställa förtroendet”. Olli Lindroos, som nu leder Trafis enhet Trafikmedel, tar över som generaldirektör fram till slutet av året.

Nu har Kommunikationsministeriet av Kommunikationsverket fått en första utredning av Trafis dataskydd. Enligt utredningen är Trafis dataskydd på en bättre nivå än motsvarande myndigheters dataskydd i allmänhet.

Vad ligger bakom kritiken?

Via tjänsten Föraruppgifter gick det, sedan i somras, att gratis göra sökningar för att se om personer har giltiga körkort. Utöver det har det också gått att komma över annan persondata så som födelseår.

Genom att kombinera de här uppgifterna med uppgifter från andra register har det sedan gått att reda ut till exempel enskilda personers adresser.

Varför stängdes hela Trafis elektroniska kundservice?

Trafi tog ner tjänsten Föraruppgifter från nätet på söndagen, men ännu på söndagskvällen gick den engelskspråkiga tjänsten att hitta på Google.

Då valde Trafi att bryta all elektronisk kundservice, för att inte heller de svenska eller engelska versionerna av tjänsten skulle gå att komma åt.

När öppnar Trafis elektroniska tjänster igen?

Enligt Kommunikationsministeriet finns det fortfarande risker med att öppna Trafis elektroniska tjänster igen. Därför kommer tjänsterna att öppnas en i taget, men så fort som möjligt.

Läs också