Hoppa till huvudinnehåll

Chefsläkare om mässlingen: Det ser ganska hoppfullt ut just nu

En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen.
Omkring 500 personer har låtit vaccinera sig under de extra insatta vaccinationstillfällen som ordnats i Jakobstadsregionen med anledning av mässlingsmittan. En hälsovårdare vaccinerar en kvinna genom att lägga en spruta i ena armen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr vaccin,vaccinering,Vaccination

För två veckor sedan konstaterades mässling hos ett barn i Larsmo. Men inga fler fall har uppdagats och om inga fler fall dyker upp under den här veckan, borde faran vara över.

- Det ser ganska hoppfullt ut just nu. Inkubationstiden kan som mest vara tre veckor, men allra oftast, är det mindre än två. Det blir fullt tre veckor på söndag, säger chefsöverläkare Pia-Maria Sjöström i Jakobstad.

- Om det är så att vi har fått tag på alla och att de som har symptom har rapporterats så då börjar vi vara på säkra sidan senast efter helgen.

I Larsmo har vaccinationstäckningen varit låg, men i och med mässlingsfallet har fler vaccinerat sig.

- Vi har inte ännu siffror på hur många som tagit vaccinet nu, men vi vet att ungefär 500 personer har vaccinerat sig på de extra vaccinationstillfällena. De flesta är sådana som har kommit för att ta sin andra dos, men det finns också helt ovaccinerade bland dem.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Pia-Maria Sjöström säger att risken för epidemi kan vara över efter den här veckan. Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,Jakobstad,vaccinering,Mässling,mässling,hälsovård,Österbotten,immuniseringsprogram,mässlingsvaccin,Measles virus

Har vaccinmotståndet avtagit?

- Det finns de som är väldigt säkra på sin sak fortsättningsvis. Men de som kanske varit lite mera tveksamma eller de som skjutit upp att ta vaccin av olika orsaker, de har säkert varit mer intresserade av att ta vaccin nu.

Sjöström påpekar ändå att vaccinmotståndet redan före mässlingfallet hade avtagit. Vaccintäckningen har varit som lägst bland barn födda mellan åren 2012-2014.

- Bland de som var födda 2013 var vaccintäckningen 66%, medan bland de som är födda 2015 är det redan 75%. Så trenden har varit uppåtgående.

Oklart med kostnaderna

I och med mässlingsfallet har även ett ganska kostsamt maskineri lagts i gång. Hur stora kostnader som det orsakat är ännu oklart.

- Vi kommer att göra en uppföljning på det. Det är siffror som vi inte har ännu. Den stora kostnaden är ju förstås personalkostnaderna, då vi till exempel haft öppet på kvällar och helgar. Sedan kommer det till resor, vårdmaterial, läkemedel osv, säger Sjöström.

Oavsett var mässlingsfallet skulle ha uppdagats, skulle liknande åtgärder vidtagits. Institutet för hälsa och välfärd, THL, har sina allmänna anvisningar för hur man ska förfara vid misstänkta mässlingsfall. Men med tanke på vaccintäckningen i Larsmo, var anvisningarna skärpta för deras del .

- Att man spärrar av jourmottagningen om man får ett mässlingfall, det gäller oberoende av vaccintäckning. Också smittspårningen skulle vi ha gjort på samma sätt.

- Men det skulle inte ha varit lika många som hade behövt få antikroppsmedicinering och behovet av tilläggsvaccineringar skulle inte heller ha varit lika stort.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten