Hoppa till huvudinnehåll

Filmregissören Matti Kassila är död

Matti Kassila (2010).
Matti Kassila 1924-2018 Matti Kassila (2010). Bild: Yle kuvanauha. Matti Kassila

Filmregissören och manusförfattaren Matti Kassila är död. Kassila tillhörde efterkrigstidens populäraste finländska filmskapare, bland annat tack vare sina filmer om kommissarie Palmu.

Kassila avled natten mellan torsdag och fredag i en ålder av 94 år. Iltalehti var först med att rapportera om dödsfallet, och det bekräftades senare av familjen för Yle.

Matti Kassila föddes 1924 i Keuru. Han inledde sin karriär på 1940-talet vid bolaget Suomen Filmiteollisuus (SF), först som skådespelare. Som regissör debuterade han redan 1949 med Glada takter på bondvischan (Isäntä soittaa hanuria).

Fram till 1994 regisserade Kassila inalles 33 långfilmer, både komedier, dramer och thrillers. Bland hans 50-talsframgångar kan nämnas Radion gör inbrott (Radio tekee murron, 1951) samt Skördemånad (Elokuu, 1956) efter F.E. Sillanpääs roman, och Det röda strecket (Punainen viiva, 1959) efter Ilmari Kiantos roman.

Mysteriet Rygseck utsågs till bästa finska film

Kassilas folkkäraste verk torde ändå vara de fyra kriminalkomedierna om kommissarie Palmu 1960-69, med den buttert grymtande Joel Rinne i titelrollen och Matti Ranin och Leo Jokela som hans poliskompanjoner, den nervige Väinö Kokki och den pedantiske Toivo Virta. I Kassilas och de tre aktörernas tolkning växte Mika Waltaris romanfigurer ut till avsevärt fylligare personligheter.

Matti Kassila på Fiskartorpet.
Matti Kassila på Fiskartorpet. Bild: Lehtikuva Matti Kassila

Bild tagen på Fiskartorpet den 9 april 1969 under filmningen av "Vodka, kommissarie Palmu". Kring bordet från vänster Matti Ranin (Virta), Joel Rinne (Palmu), regissören Matti Kassila samt Leo Jokela (Kokki) Bild: Pertti Jenytin / Lehtikuva.

Den första filmen i sviten, Mysteriet Rygseck (Komisario Palmun erehdys), korades 2012 till alla tiders bästa inhemska film. Den följdes av Vem mördade fru Skrof? (Kaasua, komisario Palmu, 1961), Stjärnorna, kommissarie Palmu, stjärnorna (Tähdet kertovat, komisario Palmu, 1962) samt den tämligen bleka avslutningen Vodka, kommissarie Palmu (Vodkaa, komisario Palmu, 1969).

Matti Kassila var även verksam som teaterregissör i Björneborg och Helsingfors.

Under sin karriär tilldelades Kassila flera Jussi-priser, Pro Finlandia-medaljen samt statspriset för filmkonst. 2011 fick han professors titel. Hans memoarer, Käsikirjoitus ja ohjaus Matti Kassila, utkom 2004. I boken Suurten elokuvaohjaajien jäljillä från 2012 berättar han om sina förebilder inom filmkonsten, bland annat Ingmar Bergman.