Hoppa till huvudinnehåll

Jättelikt barnkulturcenter planeras i Esbo: ”Som Junibacken men lite mer”

En datorproducerad bild över hur kulturcentret kan se ut.
Så här ska centret se ut enligt planeringen. En datorproducerad bild över hur kulturcentret kan se ut. Bild: Karhusaaren Lastenmaailma / Lundén Architecture Company Björnö,Karhusaaren Lastenmaailma

Björnholm i Esbo kan bli hemort för ett stort centrum för nordisk barnkultur. Besökarmålet är högt, 600 000 människor per år väntas besöka resmålet när det väl står klart.

Det är Lastenmaailma ry. som tillsammans med förbundet för barnkulturcentret i Finland och kommunikationsbyrån N2 Helsinki Oy som jobbar med att få igång projektet.

Esbo stad förhåller sig positivt till ”Barnvärlden”, men finansieringen är ännu öppen.

Projektet kommer att kosta 50-70 miljoner euro. Som jämförelse kan man nämna det nya centrumbiblioteket Ode som i slutändan kostade kring 100 miljoner euro.

- De inledande diskussionerna har varit hoppingivande, säger projektet primus motor Taneli Heikka. Han är lekchef på föreningen Lastenmaailma ry.

Kommer att påminna om Borgbacken

Omsättningen för centret uppskattas bli tolv miljoner euro och vinstmålet är två miljoner euro per år.

Tanken är att investerarna ska delta ur ett allmännyttigt perspektiv och att de ekonomiska vinsterna skulle riktas till arbete för barnens bästa, i fondform lite som Borgbacken i Helsingfors.

Nybygge på kommande

Centret är tänkt att bli ett nybygge som planeras av Lundén Architecture company tillsammans med barn och konstnärer. Byggnaden skulle blir 7800 kvadratmeter stort.

- Det ska bli ett modulärt upplevelseutrymme som består av olika salar där en massa olika aktivitet sker, berättar Heikka.

Esbo stad kommer att göra en tomtreservation för centret på Björnholm, intill Västerleden. Reservationen gäller ett område på ungefär fyra hektar och skulle gälla till slutet av år 2020.

Stadens närings- och konkurrenskraftssektion kommer att behandla frågan om tomtreservation på sitt möte på måndag.

- Det är viktigt för våra finansiärer att det finns en klar plats där vi kan planera vidare utifrån och att staden på så sätt visar att den är bunden vid projektet, säger Tapani Heikka.

Junibacken i Stockholm är förebilden, men siktet ligger högre

Det är berättelser och sagor som ligger som kärna för innehållet i kulturcentret.

- Vi diskuterar som bäst med författare och rättighetsinnehavare i Finland och entusiasmen är påtaglig, säger Heikka.

Med i planerna finns betydande aktörer inom inhemsk barnlitteratur.

Aino Havukainen och Sami Toivonen som ligger bakom Tatu och Patu (Sixten och Blixten på svenska), Sinikka Nopola som skrivit berättelserna om Risto Rappare och också personer som äger rättigheterna till Muminkaraktärerna har varit med i diskussionerna.

Kuvassa Risto Räppääjä (Lauri Karo) ja Nelli Nuudelipää (Venni Uotila).
Karaktärer som Risto Rappare kan ha en central roll i parken. Kuvassa Risto Räppääjä (Lauri Karo) ja Nelli Nuudelipää (Venni Uotila).

Det är ändå inte meningen att Lastenmaailma enbart ska koncentrera sig på litteratur, en karaktär eller författare utan tanken är att alla konstformer ska få plats. Dessutom ska konstnärer från hela Skandinavien få en chans att få synas i centret.

Junibacken i Stockholm är förebilden för kulturcentret men siktet ligger högre än så, enligt Heikka.

- Det här ska inte bli bara en scendekoration där barnen får leka. Vi vill att barnen ska få delta mera aktivt än så, med musik, cirkus och konstworkshopar. Grundtanken är att det ska vara roligt och underhållande. Det ska finnas både utmanande och mera lättare innehåll, fortsätter han.

Texten baserar sig på artikeln Espoon Karhusaareen on viritteillä uusi turistimagneetti – lasten keidas tavoittelee yli puolta miljoonaa kävijää , skriven av Pia Parkkinen.

Läs också