Hoppa till huvudinnehåll

Jenna Laukkanen sjua på 100 meter medley: "Tävlingarna börjar kännas i kroppen"

Jenna Laukkanen simmar.
Jenna Laukkanen sjunde bäst i världen. Jenna Laukkanen simmar. Bild: Lehtikuva Jenna Laukkanen,simning

Jenna Laukkanen blev sjua i kortbane-VM i Hangzhou på distansen 100 meter medley. Hennes tid 59,11 var klart sämre än i torsdagens semifinal där hon noterades för nytt finskt rekord.

I torsdagens semifinal simmade Jenna Laukkanen 100 meter medley på den nya nationsrekordtiden 58,60, men i fredagens final var de bästa krafterna redan förbrukade. Tiden 59,11 räckte till sjunde plats.

– Vändningarna var riktigt dåliga och tog alldeles för länge. Inte heller i övrigt kändes det lika bra som igår. Tävlingarna börjar kännas i kroppen, konstaterade Laukkanen.

– I frisim styvnade jag till totalt och där hade jag inget att ge. Men en sjundeplats och en kämpaseger blev det ändå.

Till semifinalen på 100 meter bröstsim lyckades Laukkanen samla krafterna och tog sig till final. Hon slog handen i kaklet på tiden 1.05,01 och gick vare som sjunde dam.

VM-guldet i damernas 100 meter medley vanns av Ungerns Katinka Hosszu med tiden 57,26. VM-silvret gick till Japan genom Runa Imai medan Jamaicas Alia Atkinson kirrade VM-bronset.

I den motsvarande herrdistansen gick guldet till Rysslands Kliment Kolesnikov med tiden 50,63. Silver för Italiens Marco Orsi och brons till Japans Hiromasa Fujimori.

Ingen final för Pöytäkivi och Jallow

I sitt semifinalheat på 50 meter fjäril blev Riku Pöytäkivi sjua med tiden 22,94. Totalt var han semifinalens 15:e bästa man och blev två tiondelar från en finalplats.

I heaten simmade Pöytäkivi nytt nordiskt rekord med tiden 22,71.

– Ganska samma typs lopp som i det tidigare. Simfarten var bra, men vändningarna lyckades inte. Tiden hade varit den samma om de hade lyckats, sade Pöytäkivi.

Inte heller Mimosa Jallow lyckades knipa en finalplats på 50 meter ryggsim. Jallow slutade på femte plats i sin semifinal med tiden 26,74 och slogs därmed ut.

Jallows tid räckte till en delad elfte plats i sammandraget och hon skulle ha behövt simma två tiondelar snabbare för att ta sig vidare till final.