Hoppa till huvudinnehåll

Julkaka på två sätt - en söt och en salt

Två julkakor med fruktkompott
Två julkakor med fruktkompott Bild: YLE/Strömsö torkade frukter

Här kommer en julkaka i två versioner, en söt och en salt och med samma fruktkompott som fyllning. Utmärkt att plocka fram om man får oväntat besök.

Kakorna håller länge om man förvarar dem i kylen. Brietårtan i flera veckor.

Julkaka med kompottfyllning

10 personer - Tillredningstid: 45 minuter

Ingredienser:

  • 100 g smör
  • 250 g strösocker
  • 1 ägg
  • 6 äggulor
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 st vaniljstång
  • 3 msk skorpsmulor
  • Gör så här:

  1. Smält smöret i mjölken tillsammans med fröna från vaniljstången. Vispa äggula, hela ägg och strösocker luftigt.
  2. Blanda vetemjölet och bakpulvret, sikta i blandningen i äggblandningen och vänd sist in det avsvalnade vanilj/smör/mjölkkoket.
  3. Häll upp i väl smörad och bröad (skorpsmulorna) form.
  4. Baka i 200 C i ca 20- 25 minuter, prova med sticka.
  5. Dela kakan på mitten och fyll med kompott. Lägg ihop och låt stå och dra i 30 minuter. Pudra med florsocker och servera med lättvispad grädde.

Brietårta med fruktkompott och valnötter

Ingredienser:

  • 1 hel brieost
  • kompott
  • Gör så här:

  1. Brietårta delas på mitten till två hjul.
  2. En sats kompott finhackas och breds ut över ena hjulet.
  3. Lägg en hel brieost ovanpå kompotten och lägg locket på.
  4. Vik in kakan i plastfilm och lägg i press i kylen minst två timmar.
  5. Kompott

    Ingredienser:

  • 650 gram blandad torkad frukt
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 0.5 l portvin
  • 1 dl rom
  • 0.5 l vatten
  • 2 kanelstänger
  • skalet från en apelsin

Gör så här:

  1. Slå ihop samtliga ingredienser och koka till krämig kompott. Använd helst vitt portvin, med rött går också bra.
  2. En sats kompott räcker till en kaka.

Nyligen publicerat - Mat och dryck