Hoppa till huvudinnehåll

MT: Gröna Pekka Haavisto utesluter inte regering med Jussi Halla-aho och Sannfinländarna

De grönas nya ordförande Pekka Haavisto håller sitt linjetal 17.11.2018
De gröna valde i höstas Pekka Haavisto till tillfällig partiordförande. De grönas nya ordförande Pekka Haavisto håller sitt linjetal 17.11.2018 Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto,Gröna förbundet

De grönas ordförande Pekka Haavisto säger i en tidingsintervju att han inte utesluter regeringssamarbete mellan De gröna och Jussi Halla-ahos parti Sannfinländarna. Haavisto intervjuas i tidingen Maaseudun tulevaisuus.

Pekka Haavistos uttalande i tidningen belyser ett annorlunda förhållningssätt än föregångaren Touko Aalto som för drygt ett år sedan sade sig utesluta regeringssamarbete med Sannfinländarna.

Haavisto betonar att det är sakfrågor som är avgörande för regeringssamarbete, inte partinamn.

Enligt tidningstexten motiverar Haavisto sin hållning med att partiers politik kan förändras innan det hålls riksdagsval i april.

Det är känt att Pekka Haavisto och Jussi Halla-aho i dagens läge har motsatta åsikter i en mängd frågor.

Pekka Haavisto blev nyligen tillfällig ordförande för De gröna. På sommaren väljer partiet vem som får ordförandeposten i stället för Touko Aalto som har avgått på grund av sjukdom.

Läs mera:

Jussi Halla-aho på Alma Medias partiledardebatt. Bilden är tagen i profil, Halla-aho ler lite.

Analys: Jussi Halla-aho skrattar hela vägen till valet – ju mer Sannfinländarna isoleras desto bättre för honom

Onsdagens partiledardebatt visade tydligt att Sannfinländarna är isolerade i finländsk politik. Jussi Halla-aho som umgås allt flitigare med sverigedemokrater har lyckats importera ett drömläge, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes