Hoppa till huvudinnehåll

Musiktest: I vilken grupp sjöng Jim Morrison och vad kallas Keith Richards?

Jim Morrison.
Jim Morrison. Jim Morrison. Bild: Alan Messer/REX/All Over Press Jim Morrison

Välkommen till Yle Vegas pop- och rockfrågesport!

Testa dina kunskaper i pop och rock och briljera för dig själv eller tävla med kompisen och se vem som får flest poäng! Varför inte ha en liten tävling på jobbet under kafferasten eller över en liten fredagspilsner efter dagens värv på puben runt hörnet?

Vid rätt svar markeras ditt svar genast med grönt. Ett felaktigt svar blir rött och då markeras det rätta svaret med fet stil.

Varje fredag kommer 10 nya frågor av varierande svårighetsgrad här på svenska.yle.fi. Ämnesområdena rör sig inom de musikstilar som kan kallas något slags pop och rock, men kan även gälla soul, funk, blues, punk, heavy och så vidare.

Rock’n’roll! Eller något. Lycka till!

1. Vilken legendarisk 1960-tals grupp var Jim Morrison sångare för?

2. Vem gav år 1973 ut den hyllade skivan ”Goodbye Yellow Brick Road”?

3. Vilken sångare fick år 1984 listettan ”Missing You”? Det är hans enda stora solohit.

4. “Senza una donna (Without a Woman)” var en tvåspråkig listetta år 1991. Det var en duett mellan Zucchero och – vem då?

5. Vad brukar The Rolling Stones-gitarristen Keith Richards ibland kallas?

6. ”Time After Time” är en av Cyndi Laupers största hittar. Den har även gjorts i diverse coverversioner av andra artister. Bland annat år 1985 i instrumental tappning med en känd jazztrumpetist – vem?

7. Vilken av skivorna i ”MTV Unplugged”-serien har sålt mest? Det lär även vara den mest sålda liveskivan någonsin överlag. Artistens namn, tack.

8. Vilket stort intresse har rocksångaren och -gitarristen Ted Nugent vid sidan av musiken?

9. Vilket skotskt band leds av Mike Scott? De är kända för låtar som “The Big Music”, ”Whole Of The Moon”, ”Fisherman’s Blues” och “And a Bang on the Ear”.

10. Vad heter sångerskan på bilden? En av hennes största hittar är ”Wrecking Ball”.

Läs också