Hoppa till huvudinnehåll

Paneldiskussion om vargen ordnas i Skatila på söndag: "Vi vill visa på hur många ställen vi sett vargen"

Vargar i djurparken i Ranua.
Vargar i djurparken i Ranua. Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen varg

På söndag ordnas ett vargmöte i Skatila UF i Korsholm. Också Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) kommer att delta och arrangörerna hoppas på att få svar på sina frågor om vargen i Österbotten. Vargfacklor ska också tändas i Korsholm.

Med bland de som är engagerade i mötet är Lars Skog som är ordförande i Intresseföreningen för en levande skärgård.

- Det har uppstått många situationer i hela Kust-Österbotten och runt om i skärgården och människor är oroliga för vad som ska hända då vargarna är så här nära in på knutarna.

På mötet kommer man att ha en panel som svarar på frågor.

Förutom europaparlamentariker Nils Torvalds kommer också riksdagsledamot Mats Nylund (SFP), Sauli Härkönen från Finlands viltcentral och Mikael Appel från polisen att delta.

- Jag hoppas att vi kommer att få en hel del svar på de flesta frågor som ställs av publiken. Men allt får vi inte svar på, det vet vi också.

Rundtur med panelen

Arrangörerna räknar med en uppslutning på omkring 300 personer. Runt om i Korsholm och Laihela kommer man också under söndagseftermiddagen att tända facklor och marschaller på ställen där man stött på varg.

- Vi vill visa på hur många ställen vi sett vargen. Vi kommer att göra en rundtur med personerna i panelen och visa fakta, att på så här många ställen och så här nära husknutarna har vargen varit, säger Skog.

De som har får på holmar och skär har inte så lätt att bygga stängsel runt holmarna. Man kan ju inte stänga för andra djur, så det är ett bekymmer för fårnäringen i skärgården

Lars Skog är bekymrad över hur vargen påverkar näringen i skärgården, speciellt fårnäringen.

- De som har får på holmar och skär har inte så lätt att bygga stängsel runt holmarna. Man kan ju inte stänga för andra djur, så det är ett bekymmer för fårnäringen i skärgården.

Mötet i Skatila hålls i Skatila UF och börjar klockan 18. Arrangör för mötet, som är öppet för allmänheten, är Vasanejdens jaktvårdsförening.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten