Hoppa till huvudinnehåll

Pekka Haavistos kommentar om regeringssamarbete med Sannfinländarna väckte våg av mothugg inom De gröna – Nu backar han: ”Vi är ett parti med värden”

En gråhårig man i kostym parkerar med en penna i handen.
Pekka Haavisto. En gråhårig man i kostym parkerar med en penna i handen. Bild: Lehtikuva Pekka Haavisto,Gröna förbundet

De grönas ordförande Pekka Haavistos uttalande om att partiet kan sitta i en regering med Jussi Halla-ahos sannfinländare får inte stöd i resten av partiet.

De grönas ordförande Pekka Haavisto utesluter inte ett regeringssamarbete med Sannfinländarna. Det rapporterade tidningen Maaseudun Tulevaisuus på fredag morgon.

Enligt artikeln vill Haavisto inte demonisera Sannfinländarna.

Uttalandet föll ändå inte i god jord inom det egna partiet. Bland annat Ville Niinistö, Emma Kari, Olli-Poika Parviainen och Outi Alanko-Kahiluoto har tagit avstånd från Haavistos uttalande på Twitter.

Den tidigare partiordföranden Ville Niinistö skriver att ingen ska demoniseras, utan att allas mänskliga rättigheter och jämställdhet ska försvaras. Just därför är det i praktiken omöjligt för De gröna att komma överens om ett regeringsprogram med Sannfinländarna, slår han fast.

Hoppa över Twitterpostning

Riksdagsledamoten Emma Kari är inne på samma linje.

De gröna ger inte avkall på mänskliga rättigheter. Den gröna principen är att vi diskuterar med alla. De grönas och Sannfinländarnas åsikter om människors lika värde ligger ändå så långt från varandra att det inte finns förutsättningar för ett regeringssamarbete, skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

Fast det skulle stå vad som helst på en löpsedel, och fast partier inte ska demonisera varandra, är det självklart att De gröna inte får plats i samma regering som Sannfinländarna. Det skulle inte ha gått år 2015, och sedan dess har Sannfinländarna radikaliserats ännu mer, slår riksdagsledamoten Olli-Poika Parviainen fast.

Hoppa över Twitterpostning

Också Outi Alanko-Kahiluoto, som förlorade ordförandeomröstningen inom De gröna mot Haavisto, reagerade.

De mänskliga rättigheterna avgör. Om Sannfinländarna skulle respektera dem skulle De gröna kunna överväga ett regeringssamarbete. Så är det inte nu, skriver hon.

Hoppa över Twitterpostning

Twitterstormen fick Haavisto att gå ut och precisera sitt tidigare uttalande i Maaseudun Tulevaisuus.

I ett långt inlägg på Facebook skriver han att De gröna är ett parti där de centrala värderingar är miljöskydd, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

– Regeringssamarbeta kommer vi bara att göra med partier som är beredda att förbinda sig vid de här värderingarna och godkänna dem i regeringsprogrammet. I det nuvarande riksdagssamarbetet har Sannfinländarna varit vår största motståndare och därför tänker jag att Sannfinländarnas nuvarande linje inte gör det möjligt för De gröna att sitta i samma regering.

Haavisto skriver ändå att det lönar sig inte att bilda regering eller dela ut platser i regeringen innan valet.

– Själv tänker jag att värderingar och regeringsprogrammet spelar en avgörande roll i vilken typ av regering De gröna kan vara med i.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes