Hoppa till huvudinnehåll

Raseborg toppar sorglig statistik: Mest anmälda sexualbrott mot minderåriga i hela Finland - men det finns en förklaring säger polisen

Person som villa huvudet över korsade armar.
De flesta anmälningarna i Raseborg ledde inte till rättegång. Person som villa huvudet över korsade armar. sexuella trakasserier,ensamhet

De allra flesta fallen i Raseborg ledde inte till en dom, inte ens till rättegång.

En statistik över sexualbrott mot minderåriga visar att Raseborg under de gångna tre åren har haft allra flest fall i hela Finland. Det var Ilta-Sanomat som publicerade statistiken 13.12.

Polisen säger att läget inte är sämre i Raseborg än i övriga Finland.

Statistiken i IS visar att antalet polisanmälda sexualbrott mot minderåriga i Raseborg var 1,42 per tusen invånare.

Anmälda fall

Endast fyra kommuner i Finland hade en siffra som var högre än 1.

I de övriga västnyländska kommunerna anmäldes mellan 0,3 och 0,8 sexualbrott mot minderåriga per tusen invånare.

Det handlar alltså om anmälda fall, inte fall som nödvändigtvis lett till en dom eller ens till rättegång.

- Det finns inget som avviker här, säger kriminalkommissarien Mats Sjöholm vid Västra Nylands polisinrättning om statistiken som ser grym ut för Raseborgs del.

Två förklaringar

Sjöholm säger att det finns två logiska förklaringar till den höga siffran i Raseborg. Den ena handlar om misstankarna vid skolan Karjaan yhteiskoulu.

- Polisen här undersökte misstankar att en lärare skulle ha trakasserat elever. Som målsägande var 27 minderåriga, och för samtliga registrerades brottsrubriceringar för både sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande. Det blev alltså över 50 polisanmälda fall.

Fallet gick inte till rätten eftersom åklagaren efter polisundersökningen ansåg att det inte fanns skäl att tro att något brott hade skett.

Den andra förklaringen är ett fall där en man till slut dömdes till fängelsestraff i Esbo tingsrätt.

Mannen dömdes för ett tiotal fall av grovt sexuellt utnyttjande av flera barn. En del av brotten hade skett utanför Raseborg men fallet undersöktes här, uppger Sjöholm.