Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgs ungdomsfullmäktige föreslår könsneutrala toaletter: "De kan förebygga mobbning"

Skylt på väggen. På skylten står WC.
Könsneutrala toaletter ska stöda personer som inte känner sig hemma med att använda dam- eller herrtoalett. Skylt på väggen. På skylten står WC. WC (band),Toalett (målning),Skylt,könsneutral toalett

Raseborgs ungdomsfullmäktige tycker att Raseborgs stad ska ta hänsyn till diversiteten av könsidentiteter. De föreslår därför att stadens högstadier och gymnasier tar i bruk unisextoaletter.

Könsneutrala toaletter är sådana som vem som helst får använda, oberoende av vilket kön man identifierar sig med.

"Det har förekommit mobbning"

Ungdomsfullmäktige vill med förslaget förebygga mobbning och stöda personer som inte känner sig hemma med att använda dam- eller herrtoalett.

"Det har förekommit mobbning i vissa av Raseborgs skolor då man gått på flick- eller pojktoalett av privata skäl," skriver de unga politikerna.

Ungdomsfullmäktige tycker därför att var och en ska få välja fritt vilken toalett man använder.

- Förslaget har fått ett positivt bemötande i skolorna, säger Ines Latvala, ungdomsfullmäktiges representant i bildningsnämnden i Raseborg.

Det kan enligt ungdomsfullmäktige fortfarande finnas separata toaletter för pojkar och flickor men det ska också finnas ett neutralt alternativ så att var och har möjlighet att välja, poängterar Latvala.

Förslaget presenterades för bildningsnämnden i tisdags (11.12).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland