Hoppa till huvudinnehåll

Relationspoddens helgakut finns här för dig!

Stressad man med julklappar i famnen.
Stressad man med julklappar i famnen. Bild: Mostphotos jul,man,julklappar,Julstress

Jul- och nyårshelgen är en härlig tid då man får mysa med familjen, njuta av stressfria dagar och leka i snön lika idylliskt som om man var med i videon till Last Christmas. Eller?

För vissa är julhelgen enbart ett stressmoment då pengar spenderas som aldrig förr på odrägliga släktingar som får en att smyggråta ner i risgrynsgrötskastrullen ute i köket.

För andra kan bristen på familj kännas olidlig och ensamheten mer påtaglig än någonsin.

För den som kämpar på i ett knaggligt parförhållande kan alla påklistrade leenden och framklämda lyckönskningar få det att svida i själen lika effektivt som de gröna kulorna ilar i ens begynnande karies.

För att inte tala om det nya året!

"Nytt år, nya möjligheter!"

Då man klarat sig igenom juleländet kommer bonus nr.2: nyårsfirandet. Kvällen då man förväntas uppnå sin utseendemässiga peak samtidigt som man lyckligt kysser sin reklamsnygge partner i fyrverkeriernas sken.

Lyckligt par dansar framför ett fönster.
"Här står vi och är så lyckliga och lyckade!" Lyckligt par dansar framför ett fönster. Bild: Mostphotos nyår,lycklighet,parförhållande,lycka,Kvinna,man,fönster,Fest,Par

Eller kanske snarare ger en pliktskyldig torr puss på kinden till den som du trodde du skulle leva resten av livet med - men som nu främst framstår som en egoistisk tråkmåns.

“Sluta dricka, sluta röka, börja yoga, pensionsspara, förverkliga dig själv, bli Morberg i köket och en dröm i sängkammaren. Rensa garderoben, sluta gnälla på ungarna, tjäna mer pengar, boka tid till tandläkaren. Och kom ihåg att sluta dricka, sluta röka, börja yoga.”

Känns lite svettigt, eller hur?

Relationspoddens helgakut finns här för att hjälpa dig ta dig igenom jul- och nyårsfirandet så stressfritt som möjligt.

Problem med svärmor?
Strul i parförhållandet?
Lovar du något inför det nya året?

Skriv in dina jul- och nyårsrelaterade dilemman till oss i formuläret nedan.

Hannah Norrena och terapeuten och kolumnisten Maria Sundblom-Lindberg hjälper till med råd och pepp. Tillsammans tar vi oss igenom de kommande veckorna och in i ett avslappnat 2019!

Vad tycker du? Berätta!

Du är givetvis fullständigt anonym men din berättelse/fråga kan läsas upp eller publiceras i redigerad form på svenska.yle.fi.

Nytt avsnitt av relationspodden Norrena & Frantz på Yle Arenan, lördag morgon kl.07!

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP