Hoppa till huvudinnehåll

Samarbete över språkgränserna ska hålla kvar skolorna i östra Borgå - Sannäsföräldrar bjöd på lussekatter

Föräldrar sitter bakom ett bord med lussekatter och saft
Pete Lattu från Ilolan koti ja koulu yhdistys och Terese Liitiäinen och Lotta Wegelius från Hem och Skola i Sannäs delar ut lussebullar och saft. Föräldrar sitter bakom ett bord med lussekatter och saft Bild: Yle/Helena von Alfthan Sannäs,Lotta Wegelius

Föräldrarna samarbetar för att säkra att östra Borgå får behålla sina skolor. En tvåspråkig skola skulle kunna vara en lösning, anser föräldraföreningarna.

Det vankas lussekatter i Sannäs skola i Borgå på luciadagen. Barnen från det finska lågstadiet Ilolan koulu är på besök.

Det är föräldrar från Hem och Skola i Sannäs och Ilolan koti ja koulu yhdistys som tillsammans delar ut bullarna.

- Om några skolor eventuellt slås ihop så samarbetar vi färdigt över språkgränserna, säger Terese Liitiäinen från Hem och Skola i Sannäs.

föräldrar serverar lussekatter och saft till barn
Barnen får ta för sig i ett omklädningsrum vid gymnastiksalen och sedan ta sin lussekatt till klassrummet. föräldrar serverar lussekatter och saft till barn Bild: Yle/Helena von Alfthan Sannäs,sannäs skola i borgå

Skolornas framtid ligger i vågskålen. Borgå stad har övervägt att stänga Sannäs skola. Alla skolor i östra Borgå har en osäker framtid framför sig.

I Hem och Skola i Sannäs ser man ett tvåspråkigt skolhus i östra Borgå som en bra lösning.

Lotta Wegelius konstaterar att hon inte vill att barnen går i skola i stan.

- Vi tycker det är hemskt viktigt att vi också skulle ha en skola här på östra sidan på landet, i stället för att barnen skulle bli skickade till stan, säger Wegelius.

ett barn plockar åt sig en lussekatt
Elever från Ilolan koulu och Sannäs skola får samsas om lussekatterna. ett barn plockar åt sig en lussekatt Bild: Yle/Helena von Alfthan Sannäs,lussekatt,lussebulle

Hem och Skola i Sannäs och Ilolan koti ja koulu yhdistys har samarbetat sedan 2016. Då ordnade föräldraföreningarna en kväll med temat “Rädda östra Borgås skolor”.

Hösten 2018 har också skolorna börjat samarbeta, och föräldraföreningarna har tagit upp tråden igen.

- Föräldraföreningen vid Epoon koulu kom med i samarbetet i höst. I januari ska vi jobba vidare, säger Sara Tallsten.

porträtt på sara tallgren, ordförande i hem och skola i sannäs
Sara Tallsten är ordförande för Hem och Skola i Sannäs. porträtt på sara tallgren, ordförande i hem och skola i sannäs Bild: Yle/Helena von Alfthan Sannäs,sara tallgren
lussekatter på en papperstallrik
Föräldrar från finska Ilolan koulu var med om att bjuda på bulle. lussekatter på en papperstallrik Bild: Yle/Helena von Alfthan Sannäs,lussekatt,lussebulle

I Sannäs skola är det fullt hus när de finska barnen från Ilolan koulu får julpyssla och äta lussekatter med de svenska barnen.

- Förstås vill föräldrarna i varje skola ha skolan på sin bakgård. Men vi är också överens i båda skolor om att vi behöver en tvåspråkig skola här på östra sidan. Det är beslutfattarnas jobb att bestämma var den ska stå, men det är viktigt att vi kämpar tillsammans för att få en bra tvåspråkig skola på östra sidan, säger Pete Lattu vars barn går i Ilolan koulu.

barn äter lussekatter i klassrum
Barnen från Ilolan koulu och Sannäs skola sätter sig tillsammans i klassrummen för att äta lussebulle och dricka saft. Sedan blir det dags för julpyssel. barn äter lussekatter i klassrum Bild: Yle/Helena von Alfthan Sannäs,sannäs skola i borgå

Nästa gång ska Ilolan koulus föräldrar stå värd. Pete Lattu talar gärna svenska fastän han är finskspråkig.

- Jag skulle vilja bjuda in Sannäs skola till Illby för rosettskridskoåkning. Om det blir en riktig vinter igen kanske vi kan ha ett jättebra evenemang där, säger Pete Lattu.

Läs också