Hoppa till huvudinnehåll

Sara Kuivisto är årets idrottare i Borgå: "Fint att priset går till en friidrottare"

Sara Kuivisto springer.
Sara Kuivisto hör till den nationella toppen inom medeldistanslöpning. Sara Kuivisto springer. Bild: Decabild / All Over Press Sara Kuivisto

Årets idrottspris går till friidrottaren Sara Kuivisto från Borgå Akilles, medan serietecknaren Kaisa Leka får årets kulturpris. Sara Kuivisto säger att hon är glad att få uppskattning för sitt hårda arbete.

Nu är det klart – årets idrottspris i Borgå går till friidrottaren Sara Kuivisto som representerar Borgå Akilles. Bildningsnämnden valde pristagaren på torsdagen.

Enligt motiveringen har Kuivisto redan under många år hört till den absoluta nationella toppen inom medeldistanslöpning i Finland.

I år gjorde hon ändå sitt slutliga genombrott då hon vann tre FM-guld: utomhus på 800 och 1 500 meter, samt inomhus på 1 000 meter. Dessutom satte hon nytt finskt rekord på 1 000 meter.

Borgås idrotts- och kulturpris

  • Bildningsnämnden utser och premierar mottagaren av årets idrottspris och årets kulturpris
  • Kulturpriset delas varje år ut till en yrkesutövare inom konst från Borgå
  • Pristagaren har verkat inom något kulturområde på ett förtjänstfullt sätt, och verksamheten har varit betydelsefull för utvecklingen av området
  • Kulturpriset beviljas som erkänsla för tidigare utfört arbete
  • Idrottspriset kan beviljas en idrottare eller ett lag som har tävlat framgångsrikt
  • Priset kan också gå till en förening, ett lag eller en person som långsiktigt och förtjänstfullt arbetat inom idrotten i staden
  • Verksamheten ska ha varit betydelsefull för idrottskulturen och -utvecklingen i Borgå
  • Pristagarna får 2 000 euro var

Yle Östnyland når Sara Kuivisto per telefon. Hon säger att utnämningen till årets idrottare i Borgå var en glad nyhet.

– Jag uppskattar stort att man har lagt märke till mitt hårda arbete och att också andra uppskattar det. Det är fint att priset går till en friidrottare, säger Kuivisto.

Sara Kuivisto intervjuas efter Sverigekampen 2017.
Arkivbild av Sara Kuivisto. Sara Kuivisto intervjuas efter Sverigekampen 2017. Bild: IBL / Henrik Isaksson / All Over Press Sara Kuivisto

Däremot kunde Kuivisto inte ana att valet skulle falla på just henne – hon har tränat så flitigt på sistone att hon inte har hunnit fundera på saken.

Orsaken till att Kuivisto just nu tränar så hårt är att hon ska delta i friidrotts-EM inomhus i Skottland.

Tävlingarna går av stapeln redan i mars, vilket betyder att den kommande säsongen ser lite annorlunda ut än vanligt.

– Jag hinner inte träna upp min grundkondition lika länge som jag brukar, utan måste övergå till tävlingshastigheter snabbare än vanligt.

Jag uppskattar stort att man har lagt märke till mitt hårda arbete och att också andra uppskattar det― Sara Kuivisto

I vanliga fall ligger tävlingstyngdpunkten på sommaren, och Sara Kuivisto har mest tävlat i träningssyfte under hallsäsongen. Men nu gäller det på riktigt.

– Jag förväntar en finalplats av mig själv i EM-tävlingarna. Däremot är det ännu oklart om jag ska springa 800 meter eller 1 500 meter där, men det klarnar under januari.

Årets idrottare i Borgå får en prissumma på 2 000 euro.

Kuivisto säger att hennes träningsläger och så vidare är finansierade i ganska hög grad redan. Därför tänker hon använda prissumman till vanligt leverne – det behövs alltid stöd på den fronten.

Christoffer och Kaisa Leka
Paret Leka fick Serie-Finlandia. Christoffer och Kaisa Leka Bild: Yle/Fredrika Sundén Kaisa Leka,christoffer leka

Bildningsnämnden i Borgå valde också mottagaren av årets kulturpris på torsdagen. I år går prissumman, också den på 2 000 euro, till seriekonstnären och grafikern Kaisa Leka.

Leka får priset för sina förtjänster inom seriekonsten och för sitt arbete för seriekonsten i Borgå och på andra orter.

Bland annat fick Kaisa Leka och hennes man Christoffer Leka Finlandiapriset i seriekonst för verket Imperfect tidigare i år.