Hoppa till huvudinnehåll

Två personer har insjuknat i mässling i Tammerfors - smittobäraren var själv symptomfri

Mässling
Mässling Bild: Wikipedia/Public Domain mässling

I Tammerfors har man den här veckan upptäckt sammanlagt två fall av mässling, meddelar sjukvårdsdistriktet i Birkaland.

Källan till smittan är en ovaccinerad vuxen som enligt sjukvårdsdistriktets utredning har fått mässlingssmittan i Polen. Personen har inte själv blivit sjuk.

Den personen som bär på smittan har smittat ner åtminstone två personer som har blivit sjuka trots att de båda är vaccinerade.

Enligt professor Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd THL är det möjligt att vaccinerade personer insjuknar i mässling.

- Även om mässlingsvaccinet är väldigt effektivt hos de flesta finns det alltid personer som inte utvecklar fullständig immunitet.

"Vaccinerade för inte smittan vidare"

Vaccinerade personer som insjuknar har oftast lindrigare symptom. De får också ytterst sällan följdsjukdomar av mässlingen.

Vaccinerade som insjuknar i mässling kan inte bära smittan vidare.

- Det finns ganska mycket data som bekräftar det här, säger Mika Salminen från THL.

Mässlingsvaccinet tas i två doser och skyddar en mot sjukdomen livet ut.

Överföringen av mässlingssmittan skedde enligt sjukvårdsdistriktets utredning den 25 november vid en mässa i den katolska församlingen Heliga korsets församling i Tammerfors.

Vid mässan närvarade cirka etthundra personer från olika delar av Birkaland. Enligt sjukvårdsdistriktet kan nya fall med smittade personer dyka upp inom de närmaste dagarna.

Texten och rubriken är ändrad och uppdaterad 14.12 kl 15 med ny information från THL.

Läs mera:

Bebisarna är illa ute om flockskyddet mot mässling saknas – infektionsexpert svarar på vanliga frågor om mässling

Spädbarn under ett år har ännu inte hunnit få mässlingvaccinet och behöver därför flockskydd. Om de smittas riskerar de mer komplikationer än andra. Infektionssjukdomsspecialisten Peter Klemets svarar på våra frågor om mässling.