Hoppa till huvudinnehåll

Urstark första period bäddade för storseger – Finland tog andra raka i hemmaturneringen

Ronja Savolainen jublar
Ronja Savolainen gjorde två mål mot Tyskland. Ronja Savolainen jublar Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands damlandslag i ishockey,Ronja Savolainen,damlejonen

Damlejonen gjorde processen kort med Tyskland i den andra matchen i EHT-turneringen på hemmaplan. Finland ledde med 4–0 efter 20 minuter och behövde sedan bara spela av matchen.

Finland fick en kanonstart på hemmaturneringen då man besegrade ärkerivalen Sverige i den första matchen med 2–0. Den segern följde laget upp med en ny i dag då man körde över Tyskland med 6–1.

Damlejonen gav inte de tyska gästerna någon chans i matchen. 1–0 kom redan efter tre minuter spel och 2–0 efter 5.19. Målskyttar Venla Hovi och Minnamari Tuominen.

Ronja Savolainen såg sedan till att punktera matchen innan den första periodpausen. Halvvägs in i perioden gjorde hon 3–0 i numerärt överläge och då fem sekunder återstod att spela kom också 4–0.

Tyskland fick till en reducering

Tyskland lyckades reducera till 1–4 tidigt i den andra perioden men efter det spikade Meeri Räsänen igen kassen. Räsänen räddade sammanlagt 21 skott i matchen och fick se sina lagkamrater göra ytterligare två mål.

I slutet av den andra perioden gjorde Minnamaria Tuominen 5–1 och fem minuter in i den sista perioden fastställde Emmi Rakkolainen slutresultatet till 6–1.

I och med vinsten säkrade Damlejonen turneringssegern trots att laget har en match kvar att spela. I den sista matchen på lördag står jumbon Schweiz för motståndet.

Japan spelar också i turneringen men poängen från deras matcher räknas inte med i EHT-tabellen.

Resultat:

Tyskland – Finland 1–6
03.01 0–1 Venla Hovi (Nieminen, Välimäki)
05.19 0–2 Minnamari Tuominen (Välilä, Hakala)
10.28 0–3 Ronja Savolainen (Valkama, Karvinen)
19.55 0–4 Ronja Savolainen (Nieminen, Hovi)
22.39 1–4 Marie Delarbre (Kluge)
39.01 1–5 Minnamari Tuominen (Karvinen)
44.59 1–6 Emmi Rakkolainen (Niskanen)