Hoppa till huvudinnehåll

Använde syrgas mellan åken – riskerar att bli av med världscupseger

Stefan Luitz sträcker armarna i luften
Stefan Luitz riskerar att tappa sin seger i Beaver Creek. Stefan Luitz sträcker armarna i luften Bild: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO alpint,Stefan Luitz

För några veckor sedan tog Stefan Luitz sin första seger i världscupen då han vann storslalomen i Beaver Creek. Nu riskerar han att diskas eftersom han använde syrgas under tävlingen. Vi fattade ett dumt beslut, säger den tyska tränaren Mathias Berthold till AFP.

Resultatlistan från storslalomtävlingen i Beaver Creek kan komma att skrivas om. Internationella skidförbundet Fis hotar att diska vinnaren Stefan Luitz sedan det blivit känt att använde sig av syrgas mellan det första och andra åket.

Enligt reglerna är det här förbjudet. Syrgas klassa inte som dopning men får inte användas på tävlingsområdet. Det tyska förbundet har nu 15 dagar på sig att överklaga diskningshotet.

– Vi har två alternativ, antigen så godkänner vi det eller så överklagar vi, säger den tyska förbundsbasen Wolfgang Maier till nyhetsbyrån AFP.

Det tyska landslaget har erkänt att de gjorde fel då Luitz tilläts använda syrgasen i Beaver Creek. Om diskningshotet går igenom kommer Marcel Hirscher att tilldelas segern.

– Vi, tränarna och läkarna, fattade ett dumt beslut, säger tränaren Mathias Berthold.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport