Hoppa till huvudinnehåll

Årets tullhund Manu har nosat fram 870 narkotikasmugglingsfall

Tullhunden manu iklädd utrustning.
Manu, det vill säga Varjoahon Columbo, uppmärksammades i dag på Hundmässan. Tullhunden manu iklädd utrustning. Bild: Tullen Tullen,manu

I dag premierar finska Kennelklubben labradoren Manu. Under fyra års tid har Manu avslöjat allt som allt 870 fall av narkotikasmuggling.

Under veckoslutet ordnas Hundmässan i Helsingfors och under evenemangets första dag delade finska Kennelklubben ut priser till årets tjänstehundar. En av dem som premieras är Manu som arbetar vid Flygtullen.

Med Manus hjälp har man bland annat avslöjat en hel smugglingsorganisation, efter att sexåringen markerade en narkotikasmugglare. Personen hade över 50 gånger gjort sig skyldig till narkotikasmuggling.

Livfull knarkletande hund

Manu beskrivs som en väldig motiverad tullhund. Manu kan också vara envis, och ifall han bestämmer sig för att det finns en knarkgömma på ett visst ställe så måste man bära bort honom från platsen.

Efter att ha upptäckt narkotikasmugglingen får den bollälskande hunden sin belöning.

Tidigare väntade alltid en boll, men den har numera bytts ut mot en så kallad "dummy", eftersom Manu tidigare råkade ut för olyckor i sin iver.

– Om han belönats för ett fynd får han bara mer energi av det. Manu tar sitt jobb på allvar. Sökandet är en seriös syssla för honom, trots att det görs lekfullt, säger Manus förare Paula Hämäläinen.

Narkotikahund går runt bland väskor och passagerare i Åbo hamnterminal.
Så här kan det se ut när en tullhund arbetar. Narkotikahund går runt bland väskor och passagerare i Åbo hamnterminal. Bild: Yle/Linus Hoffman narkotika,narkotika -- smuggling,smuggling,Tullen,Åbo hamn,narkotikahundar,tullhund

Manu kontrollerar bland annat posten. Där har han gjort flera fynd, bland annat 34 fall av grova narkotikabrott.

Nästan 50 år av tullhundar

Inom tullen har man använt tullhundar sedan 1969. I dag har tullen cirka femtio tullhundar.

De arbetar vid Finlands gränser och hjälper till vid övervakningen av förbud och begränsningar som gäller varor. Tullhundar används vid land-, flyg-, järnvägs- och sjötrafik.

2019 är det 50-årsjubileum. Det kommer man att fira genom att ordna en utställning om tullhundar i Tullmuseet och genom att ge ut en historik.

Källa: Tullens pressmeddelande

Läs också