Hoppa till huvudinnehåll

Australien erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad - ambassaden flyttas ännu inte

Jerusalem
Jerusalem Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Tempelberget,Klippdomen,Jerusalem,Gamla Jerusalem,krisen i Mellanöstern,judar,muslimer

Australiens regering erkänner västra Jerusalem som Israels huvudstad, uppger premiärminister Scott Morrison. Enligt Morrison hålls landets ambassad kvar i Tel Aviv tills vidare.

- Australien erkänner östra Jerusalem som huvudstad först då det finns en tvåstatslösning. Beskickningen förflyttas inte dessförinnan, uppger Morrison.

Enligt Morrison vill man på detta uttrycka sitt stöd för en tvåstatslösning eftersom man anser att det nuvarande dödläget inte fungerar.

Australiens premiärminister Scott Morrison
Australiens premiärminister Scott Morrison Australiens premiärminister Scott Morrison Bild: AAP Image Scott Morrison

Regeringen öppnar ett försvars- och handelskontor i Jerusalem och börjar också leta efter en lämplig plats för en kommande ambassad.

En förflyttning av ambassaden kan enligt premiärministerna komma i fråga när det är praktiskt möjligt.

Parlamentets nationella säkerhetsutskott har godkänt åtgärden.

En viktig beståndsdel i konflikten mellan Israel och palestinierna

USA har erkänt Jerusalem som huvudstad och också flyttat sin ambassad dit. Beslutet väckte en kritikstorm från särskilt palestinskt håll, men också i arab- och västvärlden.

Protesterna mot USA:s beslut ledde till att över 50 palestinier dödades och över två tusen skadades då de besköts av israeliska styrkor.

16 palestinier dödades och över 1 400 skadades då israeliska soldater öppnade eld mot demonstrerande palestinier
16 palestinier dödades och över 1 400 skadades då israeliska soldater öppnade eld mot demonstrerande palestinier Bild: EPA-EFE/MOHAMMED SABER Israel,Gaza

Vid omröstningen om Jerusalem i FN:s säkerhetsråd röstade 14 länder för en resolution som indirekt fördömer USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Tidigare har Guatemala meddelat om sina planer att flytta sin beskickning till Jerusalem, liksom också Brasilien. Även Honduras, Filippinerna, Sydsudan och Rumänien har nämts i sammanhanget.

Paraguay för sin del flyttade tillbaka sin ambassad till Tel Aviv efter fyra månader i Jerusalem.

Utrikesminister Luis Alberto Castiglioni motiverade saken med att ambassadfrågan är en av de komplexaste beståndsdelarna i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Både israeler och palestinier betraktar Jerusalem som sin huvudstad, och stadens status är ett av de största hindren för att nå ett fredsavtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes