Hoppa till huvudinnehåll

De egna upplevelserna fick artisten New Ro att donera pengar till Kvinnolinjen: "Du vet nog när du är i ett våldsamt parförhållande"

Artisten Ronya står på scen i Dragsvik och sjunger.
Ronja Stanley, även känd som New Ro. Artisten Ronya står på scen i Dragsvik och sjunger. Bild: Yle/ Michaela Rosenback Yle X3M,Ronja Stanley,artist

Då Ronja Stanley, under artistnamnet New Ro, blev utmanad av Jessica Wolff att göra en god gärning var valet inte svårt. Hon berättar att hon donerade alla inkomster från sin förra spelning till Kvinnolinjen, som jobbar emot våld i parförhållanden.

Stanleys aktivism för feminism och emot rasism är något som syns i bland annat hennes sociala medieflöde. Men hon vill också påverka konkret.

- I framtiden tänker jag donera en vettig summa av mina inkomster efter en turné till ett välgörande ändamål. Jag är inte intresserad av att köpa bling-bling för pengarna.

Taika Mannila och Ronja Stanley i en säng
Taika Mannila och Ronja Stanley poddar för Svenska Yle. Taika Mannila och Ronja Stanley i en säng Bild: Yle poddar,taika mannila

Egna upplevelser som motivation

Ronja Stanley är öppen med att hon varit i ett destruktivt parförhållande och tycker att det är viktigt att hon med sin röst i samhället talar om det.

- Jag gör mig gärna sårbar i den här frågan. När jag var i den situationen hade jag behövt höra någon tala om saken. Någon som hade sagt att det faktiskt finns ljus i ändan på tunneln, säger Stanley.

Annars lever man till slut i en bubbla där man inte har någon annan. Och det är just det som en sådan partner vill.

- Du vet ju nog det själv, men det kanske finns saker som gör att du inte kan komma ur det. Det handlar om systematiskt uppbyggd manipulation där du tappar bort dig själv.

Till slut medgav hon för sig själv att hon var i ett destruktivt förhållande och lösgjorde sig, tack vare sin stödjande familj.

- Det hände saker som jag inte kunde berätta om för min familj. Det var då jag insåg att jag levde i en konstig verklighet som var helt fucked up.

Ronya hos X3M på Näsdagen 2016.
2016 var Ronja Stanley engagerad i Näsdagen. Ronya hos X3M på Näsdagen 2016. Bild: Björn Karlsson/Yle näsdagen 2016

Håll kvar dina vänner och din familj är Ronja Stanleys tips.

- Annars lever man till slut i en bubbla där man inte har någon annan. Och det är just det som en sådan partner vill.

Ronja Stanley utmanade i sin tur artisten, låtskrivaren och musikproducenten Mia Kemppainen. Ronja Stanley hette tidigare Ronja Gullichsen och gick tidigare under artistnamnet Ronya.