Hoppa till huvudinnehåll

Etla om den låga nativiteten: Det kan uppstå hållbarhetsunderskott på flera miljarder

Pieni lapsi istuu pesuvadissa ja heittää mukilla vettä.
Pieni lapsi istuu pesuvadissa ja heittää mukilla vettä. Bild: Unsplash / Lubomirkin babyer,barn i småbarnsåldern,vatten,lek (barnlek)

Näringslivets forskningsinstitut Etla förutspår en ökning på flera miljarder euro i hållbarhetsunderskottet i och med att det föds klart färre barn än tidigare i Finland.

Statistikcentralens senaste befolkningsprognos visar att antalet unga hotar att minska klart.

Befolkningsprognosen inverkar på två olika sätt: Då det föds färre barn blir bland annat utgifterna för utbildning på 2020-talet mindre än tidigare beräknat.

Å andra sidan krymper befolkningen i arbetsför ålder från och med 2030-talet, vilket minskar på den offentliga ekonomin.

Fina siffror ännu i september

I september bedömde Finansministeriet att hållbarhetsunderskottet är drygt tre procent i förhållande till bruttonationalprodukten, vilket i euro hade betytt 7,5 miljarder euro.

Vid Etla tror man att den färska befolkningsprognosen kan få Finansministeriets siffror om underskottet att öka med upp till tio miljarder euro.

Etlas egen prognos om underskottet är något lägre; det beräknas uppgå till tre procent i förhållande till BNP.

Etla uttalar sig om underskottet inför Finansministeriets uppdaterade bedömning som publiceras på måndag. Den kommer att fungera som vägvisare inför kommande valperiod.

Hållbarhetsunderskott betyder att de offentliga utgifterna under en längre tidsperiod överskrider de offentliga inkomsterna.

"Världen förändras oberoende av regeringens åtgärder"

Etlas forskningsrådgivare Tarmo Valkonen påpekar dock att flera av varandra oberoende faktorer och förväntningar inverkar på underskottet, enligt Yle uutiset.

Men läget anses inte vara optimalt.

– Om ministeriet kommer ut med fyra procent är vi tillbaka i en situation som är mycket oroväckande. Vi är då nära läget då regeringen i tiderna började beta av underskottet. Världen förändras oberoende av regeringens årgärder, säger Valkonen till Yle.

I början av valperioden våren 2015 bedömde Finansministeriet underskottet till cirka fem procent av BNP år 2019.