Hoppa till huvudinnehåll

Finland vände och vann i Moskva – Hietanens heta handleder sänkte Tre Kronor

Finland firar Oula Palves mål.
Finland firar Oula Palves mål. Finland firar Oula Palves mål. Oula Palve,Finlands herrlandslag i ishockey

Rasmus Tirronens målvaktsspel och en bra andra halva av matchen lade grunden för Finlands 3–2 seger över Sveriges Tre Kronor i den ryska EHT-turneringen i Moskva. Juuso Hietanen blev segerskytt när han avgjorde matchen med ett härligt handledsskott bara minuter innan slutsignalen.

Den tidiga matchstarten satte sin prägel på matchinledningen när bägge lagen var lite smådarriga med att komma igång med det egna spelet.

Finland mönstrade några debutanter i matchen med finlandssvenskarna Mika Partanen och Rasmus Tirronen i spetsen.

Oula Palve, Rasmus Tirronen och Niklas Friman lyssnar på nationalsången.
Palve, Tirronen, Friman inför matchen. Oula Palve, Rasmus Tirronen och Niklas Friman lyssnar på nationalsången. Bild: /All Over Press Oula Palve,Rasmus Tirronen,Niklas Friman

Tirronen inledde mellan stoplarna, men fick ge sig en första gång tidigt i matchen.

Sverige fick första chansen i powerplay när Jani Hakanpää åkte ut på en två minuters sittning. Mikael Lindqvist gjorde sitt första landslagsmål i sin tredje landskamp när han smekte in en förlupen puck vid bakre stolpen.

Finland hade stora svårigheter med den egna speluppbyggnaden och åkte på en ytterligare motgång mitt i den första perioden när Juuso Hietanen fick bänka sig för 2+2 minuter i utvisningsbåset för en högställd klubba.

Tirronen och försvaret stod upp väl i det numerära underläget och lyckades undvika ytterligare baklängesmål.

Oturen fortsatte grina Finland i ansiktet när Jukka Peltola ännu fick bänka sig för två minuter i slutskedet av den första perioden, men Finland höll tätt till slutsummern mycket tack vare att Sverige nästan omedelbart fick Jonathan Davidsson utvisad.

Tirronen och Hakanpää försvarar sig mot Mathias Bromé.
Tirronen och Hakanpää försvarar sig mot Mathias Bromé. Tirronen och Hakanpää försvarar sig mot Mathias Bromé. Bild: /All Over Press Rasmus Tirronen,Jani Hakanpää,Mathias Bromé

Alldeles i slutet av perioden fick Toni Rajala ett gyllene läge att kvittera för Finland, men lyckades inte fösa in pucken med backhanden.

Det faktum att Finland spelade nästan en tredjedel av speltiden i den första perioden i numerärt underläge gjorde sitt för att sinka spelkvaliteten ur blåvit synvinkel.

Finland vaknade efter halva matchen

Direkt i starten på den andra perioden fick Finland spela powerplay, till och med med fem man mot tre, utan att få hål på den svenske keepern Adam Reideborn. Finland presterade fler skott under 60 sekunder och tvingade Reiderborn till fler räddningar än i hela den första perioden sammanlagt.

När Finland en bit i i den andra akten hade svårt att komma ut ut egen zon lyckades Sverige utnyttja läget.

Emil Larsson fick läge framför mål och överlistade Tirronen med en snabb dragning och lyfte in en backhand i tom bur vid tiden 25.05. Smörpassningen till 2–0 målet kom från Jokeritbacken John Normans klubba.

– Finlands offensiv är nog så gott som icke existerande, konstaterade referent Christian Vuojärvi när halva matchen hade spelats.

Sakta men säkert började finska målchanser också dyka upp och med några minuter kvar av mittenperioden fick Finland igen chansen i powerplay.

Inte många sekunder in i det numerära överläget pricksköt Oula Pavle upp pucken i krysset och lyfte Finland tillbaka in i matchen med sitt första landslagsmål.

– Vi behövde ett mål. Det kändes frustrerande, så reduceringen satt bra. Vi måste skjuta mer i tredje och sluta fördela ansvaret i den tredje perioden, sade Palve i pausen mellan period två och tre.

Omedelbart i inledningen på den tredje perioden var matchen kvitterad. Ville Leskinen höll pucken i zon med minimal marginal och Juuso Puustinen avfyrade ett skott från dålig vinkel som Antti Kalapudas styrde in i mål.

Lagen höll jämna steg genom den tredje perioden, men Finland fick ett lysande läge att avgöra när Emil Larsson åkte ut för hög klubba med mindre än fem minuter kvar att spela.

Mot slutet av utvisningen rann backveteranen Juuso Hietanen igenom centralt och pricksköt in en handledskanon och fullbordade Finlands vändning i powerplay.

Målvakten Rasmus Tirronen fick en assist till segermålet 3–2.

– Jag är jättebesviken så klart. De var större och starkare och vinner fler närkamper säger Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg enligt SVT Sport.

Finland avslutar den ryska EHT-turneringen med att möta Ryssland utomhus i St Petersburg på söndag.

Artikeln uppdateras.

EHT-turnering, Moskva

Finland - Sverige 3–2 (0–1,1–1,1–0)

04.30 0–1 Lindqvist (Kellman,Boqvist) PP
25.05 0–2 Larsson (Norman, Holm)
37.07 1–2 Oula Palve (Ville Leskinen) PP
43.25 2–2 Antti Kalapudas (Juuso Puustinen, Ville Leskinen)
57.30 3–2 Juuso Hietanen (Toni Rajala, Rasmus Tirronen) PP

Målvakterna:
Tirronen FIN 7+3+8=18
Reideborn SWE 2+15+7=24

Läs också

Nyligen publicerat - Sport