Hoppa till huvudinnehåll

Kommunförbundet: Vårdreformens prislapp minst en miljard per år

En kvinnlig doktor tar emot pengar för att sköta en patient.
En kvinnlig doktor tar emot pengar för att sköta en patient. Bild: Mostphotos / Anetlanda servicesedlar,mutning,hälsovård,läkare,mutor inom hälsovården

Den planerade vårdreformen kommer att bli väldigt dyr för samhället. I stället för ett spar på 300 miljoner per år kommer reformen att leda till utgifter på minst en miljard, hävdar man på Kommunförbundet.

Det är biträdande direktören vid Kommunförbundet, Reijo Vuorento som står bakom uträkningen.

I den har han gått igenom de olika faktorer som hotar att göra vårdreformen till en betydligt dyrare affär än regeringen har tänkt sig.

Bland annat tar Vuorento upp valfriheten.

Samhällets utgifter för den privata vården kommer i framtiden att skjuta i höjden, heter det i rapporten.

Då Folkpensionsanstalten år 2016 ersatte utgifter för vård vid privata enheter för 158 miljoner euro, kommer motsvarande summa att stiga med 640 miljoner efter reformen, räknar Kommunförbundet ut.

Det här i och med att patienterna själva ska få välja mellan offentlig och privat vård och man frångår dagens system med FPA-ersättningar.

Enligt planerna ska samhällets stöd uppgå till 80 procent av vårdkostnaderna, medan patientavgifterna ska täcka 20 procent.

Personalutgifterna stiger?

En annan stor utgiftspost i vårdreformen är personalen, konstaterar Kommunförbundet.

En stor del av dem som nu jobbar kommunalt kommer att övergå till landskapen och deras serviceproducenter.

I praktiken blir man då tvungen att göra upp nya avtal för så gott som alla dem som jobbar inom vården och olika lönesättningssystem ska harmoniseras.

Praxis är att lönerna justeras uppåt, vilket förstås innebär stora kostnader. I rapporten räknar man med till och med över en miljard euro, visserligen utspritt på flera år.

Inga pålitliga uträkningar att utgå ifrån

Kommunförbundet har också räknat vad exempelvis arrangemang kring lån, fastigheter samt företagshälsovården kan komma att kosta i samband med reformen.

Kontentan är att reformen absolut inte kommer att spara några pengar, så som regeringen har tänkt.

I förhandskalkylerna har regeringen gått ut med ett sparmål på 300 miljoner per år.

Samtidigt understryker ändå Kommunförbundet att det har varit väldigt svårt att få ut några pålitliga kalkyler över reformen och dess kostnader och spar.

Förbundet hänvisar till finansutskottets kritik kring just det här.

Utskottet har konstaterat att det saknas en helhetsbedömning av vad reformen kommer att leda till. Enligt utskottet finns det inte ens en grov kalkyl över det här.

Kommunförbundet har alltså ändå gjort en egen kalkyl över kostnaderna och signalen är klar: Vårdreformen kommer att bli dyr.

Källa: Kommunförbundet

Artikeln uppdaterad kl.14.20, med termen "företagshälsovård".

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes