Hoppa till huvudinnehåll

Krafterna tog slut i finalen – Pärmäkoski kunde inte tampas om segern i sprinten

Krista Pärmäkoski i Ruka
Krista Pärmäkoski slutade på sjätte plats i sprinten i Davos. Krista Pärmäkoski i Ruka Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

För första gången på nästan två år tog sig Krista Pärmäkoski till final i en fristilssprint i världscupen. Där var hon aktiv under det första varvet men fick sedan betala dyrt och slutade på sjätte plats.

Krista Pärmäkoski är den enda finländska åkaren på damsidan som kan tampas med världseliten just nu. Hon har gjort stabila insatser under hela världscupstarten även om pallplaceringarna fortfarande saknas.

I dagens fristilssprint i Davos var hon enda finländska dam som gick vidare från kvalet. Hon övertygade i lopp efter lopp och tog sig sedan hela vägen till final.

I finalen var hon aktiv i början och anförde fältet under det första varvet. Kanske kostade den starten för mycket krafter, för då åkarna gick ut på det andra varvet tappade Pärmäkoski snabbt placeringar.

Hon kunde inte svara då tempot skruvades upp och gick sedan avstannande i mål på sjätte plats. Det är ändå hennes bästa placering i en fristilssprint sedan januari 2017.

– Kanske påverkade det att jag tävlade i den andra semifinalen. Tidigare var det en halvtimme mellan starterna men nu bara 20 minuter. Jag tror att formen blir bättre och bättre. I dag var en bra dag och jag hoppas att morgondagen blir ännu bättre, säger Pärmäkoski till Yle.

Segern gick till Stina Nilsson från Sverige som vann närmast före Sophie Caldwell från USA och landsmaninnan Maja Dahlqvist.

– Jag har alltid gillat att tävla här i Davos, publiken ger alltid bra stöd. Jag har inga problem att anpassa mig till höghöjd, säger Nilsson i sin segerintervju.

Mäki tangerade sitt bästa resultat

Joni Mäki har visat en uppåtgående form under hela säsongsstarten. I dag stod Vasaåkaren för den bästa blåvita insatsen på herrsidan då han gick till semifinal för andra gången i karriären.

Väl i semifinalen hamnade han tidigt längst bak och kunde sedan inte ta sig upp till en tätposition. Mäki gick i mål som femma i semifinalen och får fortsätta vänta på sin första finalplats.

Han landade på en tio plats i sammandraget, samma som i Lillehammer för några veckor sedan.

För Ristomatti Hakola gick det på tok i kvartsfinalen. En stav gick av tidigt och då rann resten av fältet i väg. Hakola hade aldrig någon chans att fajtas om en plats i semifinalerna.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Det behöver inte vara någon stor stöt så går staven av. Det var otur den här gången. Kvalet var riktigt dåligt i dag, kvartsfinalen kändes mycket bättre men det är svårt att säga efter ett sådant lopp, säger Hakola till Yle.

Hakolas slutliga placering i Davos blev en 28:e plats. Lauri Vuorinen gick heller inte vidare från kvartsfinalen och han landade på en slutlig 21:a plats.

Johannes Hösflot Kläbo vann finalen före Federico Pellegrino och Baptiste Gros.

Resultat:

Damer:

1. Stina Nilsson SWE 2.41,34
2. Sophie Caldwell USA +0,72
3. Maja Dahlqvist SWE +2,60
4. Natalija Neprjajeva RUS +3,98
5. Katja Visnar SLO +4,34
6. Krista Pärmäkoski FIN +11,16

Herrar:

1. Johannes Hösflot Kläbo NOR 2.20,44
2. Federico Pellegrino ITA +0,39
3. Baptiste Gros FRA +1,40
4. Lucas Chanavat FRA +1,45
5. Eirik Brandsdal NOR +6,46
6. Gleb Retivitj RUS +10,83

Läs också

Nyligen publicerat - Sport