Hoppa till huvudinnehåll

Skidspåret i Pargas har öppnats - skidåkarna nöjda med den lagrade snön

Niklas Westerlund i röd träningsdräkt står på skidspåret med skidor i handen.
Skidspåret är unikt för Egentliga Finland. Niklas Westerlund i röd träningsdräkt står på skidspåret med skidor i handen. Bild: Amanda Vikman/Yle Skidspår,pargas skidspår

Det knappt en kilometer långa skidspåret är nu öppnat för ivriga skidåkare. Det var också flera bilar på parkeringen i Finby då ett tiotal personer ville testa snön som lagrats sedan förra vintern.

- Det känns jättebra, det har varit lite oroligt med tanke på den varma sommaren, men jag är nöjd med att det lyckades så här bra, säger chefstränare Niklas Westerlund.

Niklas Westerlund med ett par skidor i handen.
Niklas Westerlund säger att Pargas kan vara stolt över sitt skidspår. Niklas Westerlund med ett par skidor i handen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,niklas westerlund

Snölagret är ungefär en halv meter tjockt. Förutom att man kan tjuvstarta skidsäsongen så hålls snön kvar betydligt bättre än om det hade varit natursnö.

Satsningen skulle ha kostat ungefär 15-20 000 euro men tack vare sponsorer så blev det billigare i praktiken. Westerlund säger att man ännu överväger att göra samma satsning på nytt.

Satsningen unik

Närmaste skidspåret utomhus finns i Bjärnå där man har ett 500 meter långt spår. Annars får man åka till Tammerfors eller Esbo. Det är också gratis att åka ut i spåret i Pargas vilket inte är en självklarhet.

- Jag tror att det här är den enda, eller en av få konstsnöbanor i Finland som är gratis. Man får betala en frivillig avgift om man vill, säger Westerlund.

På söndag ordnas årets första skidtävling i Pargas. Närmaste skidtävlingen annars går av stapeln i Saarijärvi 400 kilometer längre bort.

Ronja och Wilma westerlund i träningskläder på sina skidor.
Wilma och Ronja Westerlund tyckte att snön var hal och hård men ändå trevlig att skida på. Ronja och Wilma westerlund i träningskläder på sina skidor. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Ronja Westerlund

Också Niklas Westerlunds döttrar, Ronja och Wilma Westerlund, passade på att testa skidspåret.

- Vi testar vilka skidor som funkar bäst inför tävlingen på söndag. Det löper helt okej också fast det är lite äldre snö, säger Wilma Westerlund.

- Det är jätteroligt att Pargas har gjort den här satsningen säger Ronja.

Kim Kronberg i skidspåret med blå träningsrock.
Kim Kronberg kom från Åbo för att testa skidspåret. Han är nöjd. Kim Kronberg i skidspåret med blå träningsrock. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Kim Kronberg

Kim Kronberg har kommit från Åbo för att skida.

- Det är jättebra att få komma ut på snön redan nu. Det är ett jättefint jobb de har gjort här. Det är bättre än jag väntade mig, säger Kronberg.

Rättelse 16.12.2018: Skidspåret i Pargas är inte det enda som öppnat i hela Egentliga Finland. Även i Bjärnå finns ett 500 meter långt skidspår som varit öppnat sedan början av december.

Läs också