Hoppa till huvudinnehåll

Urstark Kaisa Mäkäräinen åkte hem segern trots tre bommar i jaktstarten: "Svårt att förstå att jag faktiskt vann"

Kaisa Mäkäräinen vinner i Hochfilzen 2018.
Kaisa Mäkäräinen. Kaisa Mäkäräinen vinner i Hochfilzen 2018. Bild: AFP / Lehtikuva Kaisa Mäkäräinen,Världscupen i skidskytte,skidskytte

Kaisa Mäkäräinen hade små problem på skjutvallen i jaktstarten på lördagen i Hochfilzen, men hade uppenbarligen disponerat sina krafter perfekt. Under de sista kilometrarna in mot mål klättrade finskan upp i ledning och vann säsongens tredje världscupdeltävling.

Mäkäräinen åkte ut som tvåa i spåret, en futtig sekund efter Dorothea Wierer. Damerna följdes åt till det första skyttet, där Mäkäräinen med en bom höll initiativet.

Vid det andra skyttet lyckades Mäkäräinen träffa fem skott av fem, men nya damer blandade sig hela tiden in i tätstriden medan andra rasade i resultatlistorna.

Vid det tredje skyttet bommade Mäkäräinen ett skott, men fick jaga i skidspåret när slovakiskan Paulina Fialkova kopplade ett grepp om händelseförloppet.

Mot det fjärde och sista skyttet kom Fialkova och Mäkäräinen tillsammans.

– Med tanke på läget i fältet har man nog inte råd med bommar. En bom och pallplatsen kan redan ryka, sade Magnus Eklöv i referatet.

Mäkäräinen var lugnet själv fram till det sista skottet, som hon missade. Bommade gjorde också andra toppnamn och plötsligt ledde Monika Hojnisz från Polen tävlingen i rusningen mot mål.

Avståndet i skidspåret krympte sakta men säkert då Mäkäräinen och Wierer öste på i jakten på polskan. Mäkäräinen skakade loss Wierer och Fialkova och svepte också förbi Hojnisz i det sista motlutet vid 9,2 kilometer.

Kaisa Mäkäräinen vinner i Hochfilzen 2018.
Mäkäräinen etta i mål. Kaisa Mäkäräinen vinner i Hochfilzen 2018. Bild: imago/Pressefoto Baumann/ All Over Press Kaisa Mäkäräinen,Världscupen i skidskytte,skidskytte

Med 800 meter hade Mäkäräinen tagit tillbaka kommandot och vann slutligen med 1,5 sekunders marginal.

– Det var en svår tävling. Jag har lite svårt att förstå att jag faktiskt vann. Det var väldigt tungt i spåret och där fick man jobba väldigt mycket. Vid tre skyttestationer hade jag också problem, det blev ganska mycket straffrundor och det är svårt att säga varför, analyserade Mäkäräinen efter loppet för Yle.

För Mari Eder var tävlingen också svår, med sex bommade skott blev hon långt från täten.

Resultat, jaktstart, Hochfilzen:

1. Kaisa Mäkäräinen FIN 30.53,1 (3)
2. Paulina Fialova SVK + 1,5 (2)
3. Dorothea Wierer ITA +2,8 (4)
4. Monika Hojnisz POL +8,7 (0)
5. Anastasija Kuzmina SVK + 13,3 (3)
6. Lisa Vittozzi ITA + 20,2 (3)
7. Federica Sanfilippo ITA + 20,7 (1)
8. Irina Starih RUS + 24,8 (0)
9. Franziska Hildebrand GER + 25,4 (1)
10. Julia Simon FRA + 42,2 (2)
---------------------------------------
53. Mari Eder FIN +5.44,3 6

Läs också

Nyligen publicerat - Sport