Hoppa till huvudinnehåll

Då Torolf blev pensionär började han med en hobby som ingen trodde han hade tålamod med

Man som målar en trädel röd.
Torolf Cederlöf slutade helt med musiken han sysslat med i 40 år och tog fram snickarredskapen och målfärgerna istället. Man som målar en trädel röd. Bild: Samuli Holopainen leksaker,Pargas,tuffas leksaker

Torolf Cederlöf i Pargas jobbade inom transportbranschen i 40 år, men blev pensionär och saknade en hobby. Då började han med någonting han aldrig sysslat med förr.

För tio år sedan började Torolf Cederlöf snickra leksaker, något han aldrig tidigare gjort.

- Inte alls, ingen kunde tro att jag skulle ha sådant tålamod att göra några sådana saker, säger han.

Torolf Cederlöf sitter vid ett bord med träleksaker
Torolf Cederlöf sitter vid ett bord med träleksaker Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,torolf cederlöf

Det började med grejer åt barnbarnen.

- Jag hittade en gammal lastbil här hemma som jag själv hade haft. Så började jag med en sådan bil som gjordes i Kakola i tiderna, en sådan som alla hade på 50-talet. Sedan blev det mer och mer saker. Då måste jag hitta på någon försäljning.

Sedan blev det mer och mer saker. Då måste jag hitta på någon försäljning.

Hans varumärke är de granna färgerna han målar leksakerna i. Idag lagar han allt från elefanter och dockvagnar till bilar och skärgårdsfärjor. Och en miniatyr av Åbos färja Förin.

- Efter att jag var på marknaden i Åbo hade många sett skärgårdsfärjan. De frågade om jag inte kan göra en Föri också åt dem i Åbo.

Hobbyn ger tillfredsställelse

Torolf har med åren skaffat en hel del maskiner, verktyg och redskap och har en snickarverkstad i ett uthus.

- Först skaffade jag lite enklare maskiner men märkte ganska fort att jag inte har så stor nytta av dem. Så det blev att skaffa bättre märken sedan.

En handgjord färggrann leksaksbåt, målburk i bakgrunden.
En handgjord färggrann leksaksbåt, målburk i bakgrunden. Bild: Samuli Holopainen leksaker,Handarbete,torolf cederlöf

Modellerna är hans egna. Han samlar inspiration från bilder han fått och modeller från hans barndom som han lite format om.

- Det ger tillfredsställelse. Jag tycker att det är roligt då jag får en sak färdig och kommer ut till kunden och han säger att det är ju en trevlig sak. Oftast är det positivt, jättesällan negativt.

Närmare fyratusen leksaker

Han har nu hållit på i ungefär tio år och har under den tiden byggt mellan tre och fyra tusen leksaker under namnet Tuffas leksaker.

- Jag märker att hjulen är nästan alltid är slut så jag får beställa stora mängder hjul, för dem gör jag inte själv.

Kunderna vill se den person som har gjort dem och höra lite historia om sakerna.

Han hade aldrig tänkt sig själv kunna stå på en marknad innan han började med Tuffas leksaker.

- Men jag for och efter det blev jag riktigt biten. Det var intressant att träffa människor och få respons på vad man har gjort.

Idag har han enstaka återförsäljare av sina leksaker men främst säljer han dem själv.

- Kunderna vill se den person som har gjort dem och höra lite historia om sakerna. Jag är nästan bara här i Åbotrakten, längre vägar far jag inte, säger han.

Det är dessutom socialt att sälja grejerna.

- Det är intressant att komma ut på marknaderna och få träffa människor då man annars sitter här i skogen för sig själv.

Musiken lagd på is

Han har märkt att då människor i hans åldersklass ser grejerna så återupplever de sin egen barndom.

- De säger att “den här hade jag som liten”, exempel dockvagnen eller någon bil.

Tuffa snickrar
Tuffa snickrar Bild: Yle/Fanny Lindholm träleksak

Han har också sysslat med musik så gott som hela livet, men den har han slutat med, leksakerna har tagit över.

- Den ligger den helt nere, det är tre eller fyra år sedan jag har slutat. Men jag höll på nästan i 40 år som hobby på veckosluten, säger Torolf.

Någon morgon har det känts så där att “ska jag gnugga på samma sak igen”.

Men leksakerna känns fortfarande som en hobby för honom.

- Någon morgon har det känts så där att “ska jag gnugga på samma sak igen”, men nog känns det ändå som en hobby.

Han har flera idéer på lager. En ny grej för honom är en husbil.

- Det är alltid roligt att börja med något nytt för jag blir ibland lite så trött på de dom här gamla sakerna då man vet exakt hur man gör dem och inte behöver fundera. Men de saker som går åt mest får jag göra hela tiden.

Hobbyerna blir mer individuella och nördiga

Har hobbyerna blivit nördigare, sociolog Kjell Herberts?

Jag tror det. När det gäller föreningslivet så de nya föreningar som bildas i dag ofta smala specialföreningar och så är det också med hobbyverksamhet. Många har sin hobby helt ensamma, isolerade från andra. Man är nörd på sin eget område. De likasinnade man har kontakt med kan vara via sociala medier.

Har gränsen mellan hobby och arbete delvis suddats ut?

Definitivt. En del lever ju för sitt jobb och all fritid går till jobbet medan andra jobbar för att kunna leva ett rikt liv på fritiden. En del jobb är ganska tråkiga och monotona och då vill man ha ett rikt liv på fritiden. Medan andra jobb är så engagerande så att man har inte rum för fritidsaktiviteter och man kan inte dra någon gräns heller.

En hobby som lätt blir en livsstil är politik. Cirka sju procent av befolkningen är politiska nördar eller intresserade av politik. Men i dagens läge får de mycket stryk, det är ganska otacksamt att vara politiker när medielandskapet ändras och vem som helst kan skriva vad som helst i sociala medier och till och med anonyma insändare. Det kommer att bli svårare att engagera folk och det krävs väldigt mycket av politiker. Men det är en livsstil, jag tror man har inte så mycket fritid och rum för annan hobbyverksamhet.

Hur har hobbyerna ändrat med åren?

När vi tidigare gjorde betydligt mera tillsammans eftersom vi hade liknande jobb och liknande boendemiljöer så kan vi välja betydligt mera individuellt i dag. Vi flyttar oftare och byter jobb oftare så allt blir som en sociolog i Sverige säger: livet har blivit en serie korta ryck. Det är olika saker man satsar på, kanske en kortare tid. Sedan har vi idag också ekonomiska förutsättningar att välja individuellt, precis som vi välja resmål individuellt i dag. Vi reser mera sällan i grupper numera. Och det här gäller alla typer av fritids och hobbyaktiviteter.

Kjell Herberts
Kjell Herberts. Kjell Herberts Bild: Yle/Roger Källman kjell herberts

Mer om att våra hobbyer blir allt mer individuella, udda och nördiga i Närbild på Arenan (nedan) och programmet sänds också på Yle Fem måndag 17 december klockan 20 (repris tisdag 18 december klockan 11).

Läs också