Hoppa till huvudinnehåll

Djurens julfred omtyckt bland djurägare i Åbo

Jouni Lehikoinen klappar en liten hund som är i famnen på sin ägare.
Kyrkoherden gillar djur och tycker om sina fyrfota besökare. Jouni Lehikoinen klappar en liten hund som är i famnen på sin ägare. Bild: Amanda Vikman/Yle person,jouni lehikoinen

Minst 100 fyrfotade vänner deltog i utlysningen av djurens julfred under söndagen. Efter dragspelsmusik, allsång och tal kommer flera personer fram med sina små vänner till kyrkoherde Jouni Lehikoinen och önskar honom god jul.

Det syns att han är en djurvän.

- Djuren är viktiga familjemedlemmar. Julens budskap hör till djuren lika väl som till oss människor, säger han.

I över tio år har kyrkan i Åbo tillsammans med Åbo Djurskyddsförening utlyst djurens julfred vid Mikaelskyrkan.

En mops i julkläder.
Den här jycken hade fått finkläderna på sig. En mops i julkläder. Bild: Amanda Vikman/Yle hund,mops

- Djur är viktiga för sina ägare, nu för tiden har folk mycket sällskapsdjur. Det är bra och trevligt för alla människor att träffas, och så klart också för djurägarna som har gemensamma intressen, säger han.

Förr gick utlysningen av julfreden främst ut på att freda de vilda djuren i skogen. Man ansåg att ingen ska behöva vara rädd för sitt liv under julafton och ingen jakt ska förekomma.

Uppskattas av djurägarna

Liselotte besöker djurfreden tillsammans med sina barn Noel och Erin och familjens två hundar Nova och Sötnos.

- Det är första gången vi är här. Det är jättefint initiativ. Hundarna är ju våra familjemedlemmar också så det här känns helt rätt, säger hon.

Två golden retriever-hundar tillsammans med sin matte och familjens två barn iklädda varma kläder utanför Mikealskyrkan.
Noel, Erin och mamma Liselotte uppskattade evenemanget. Två golden retriever-hundar tillsammans med sin matte och familjens två barn iklädda varma kläder utanför Mikealskyrkan. Bild: Amanda Vikman/Yle Hundägare,golden retriever

Hemma finns även två katter som inte fick följa med i dag. Barnen Noel och Erin är nöjda över att få ha djur i familjen.

- Det är kul att ha dem, de är så söta. Och så brukar vi leka kurragömma med dem, säger Erin.

Lite längre bort står Julia med sin hund Sirius som fått sitt namn efter mattes favoritkaraktär i boken om Harry Potter.

- Det är första gången vi besöker det här stället, det är underbart att man väljer att ägna tanke och lite tid också åt hundägare och djuren, säger Julia.

En svart hund med stående öron.
Hunden Sirius fick sitt namn efter mattes favoritkaraktär i Harry Potter-böckerna. En svart hund med stående öron. Bild: Amanda Vikman/Yle hund

Många hundar har någon form av kläder eller filt runt sig, men Sirius, som är en korsning mellan sibirisk husky och labrador verkar inte lida av den bitande kylan.

- Nej alla andra kan nog frysa men han har tjock päls så det är nog inget problem.

Två kvinnor med var sin katt i famnen. Katterna har vaket och lite skrämd uppsyn.
Vissa katter tog det lugnt, dessa två kände sig lite nervösa med allt skällande runtomkring. Två kvinnor med var sin katt i famnen. Katterna har vaket och lite skrämd uppsyn. Bild: Amanda Vikman/Yle katt

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland