Hoppa till huvudinnehåll

Finland har två VM-brons i buhurt - men hur många känner till vad det är?

Om man har behov av att få en adrenalinkick är buhurt helt perfekt, säger Marie-Therese Olenius som sysslar med den medeltida grenen tillsammans med sin pojkvän Robert Noopila. I buhurt gäller det också att kunna en rejäl dos medeltida historia.

Hobbyerna blir mer individuella och nördiga

Har hobbyerna blivit nördigare, sociolog Kjell Herberts?

Jag tror det. När det gäller föreningslivet så de nya föreningar som bildas i dag ofta smala specialföreningar och så är det också med hobbyverksamhet. Många har sin hobby helt ensamma, isolerade från andra. Man är nörd på sin eget område. De likasinnade man har kontakt med kan vara via sociala medier.

Har gränsen mellan hobby och arbete delvis suddats ut?

Definitivt. En del lever ju för sitt jobb och all fritid går till jobbet medan andra jobbar för att kunna leva ett rikt liv på fritiden. En del jobb är ganska tråkiga och monotona och då vill man ha ett rikt liv på fritiden. Medan andra jobb är så engagerande så att man har inte rum för fritidsaktiviteter och man kan inte dra någon gräns heller.

En hobby som lätt blir en livsstil är politik. Cirka sju procent av befolkningen är politiska nördar eller intresserade av politik. Men i dagens läge får de mycket stryk, det är ganska otacksamt att vara politiker när medielandskapet ändras och vem som helst kan skriva vad som helst i sociala medier och till och med anonyma insändare. Det kommer att bli svårare att engagera folk och det krävs väldigt mycket av politiker. Men det är en livsstil, jag tror man har inte så mycket fritid och rum för annan hobbyverksamhet.

Hur har hobbyerna ändrat med åren?

När vi tidigare gjorde betydligt mera tillsammans eftersom vi hade liknande jobb och liknande boendemiljöer så kan vi välja betydligt mera individuellt i dag. Vi flyttar oftare och byter jobb oftare så allt blir som en sociolog i Sverige säger: livet har blivit en serie korta ryck. Det är olika saker man satsar på, kanske en kortare tid. Sedan har vi idag också ekonomiska förutsättningar att välja individuellt, precis som vi välja resmål individuellt i dag. Vi reser mera sällan i grupper numera. Och det här gäller alla typer av fritids och hobbyaktiviteter.

Kjell Herberts
Kjell Herberts. Kjell Herberts Bild: Yle/Roger Källman kjell herberts

Buhurt är ett exempel på att våra hobbyer blir allt mer individuella, udda. Det är en medeltida kampsportgren där motparterna bokstavligen bultar på varandra. För närmare femton år sedan utvecklades buhurt i Ryssland och Ukraina och finns nu i 40 länder.

Riddarna får sparka, slå och använda råstyrka

Robert har sysslat med buhurt i fyra år och för ett par år sedan fick han då också flickvännen Marie-Therese Olenius med.

- Jo, jag hade följt med honom i 2-3 år under alla matcher som support och började tycka att “det här är ju lätt”. Men inte var det ändå det, säger hon.

En man och en kvinna bredvid en medetida rustning.
Robert Noopila började med buhurt och lockade sedan sin flickvän Marie-Therese Olenius med. En man och en kvinna bredvid en medetida rustning. Bild: Berislav Jurisic Vanda,kampsporter,medeltiden,Buhurt

Det gäller för de så kallade riddarna att använda all den styrka man har.

- Om man har behov av att få en adrenalinkick är buhurt helt perfekt. Man får använda råstyrka, sparka och slå ibland. Det känns “hurja”, säger hon.

Rustningar kostar ett par tusen

Den historiska korrektheten är mycket viktig och att få ihop riktiga rustningar är en stor del av hobbyn.

- Vi är inte många i Finland som skulle våga bygga egen rustning. Man måste ha sådant som ska härdas och vi har inte möjligheter att göra det. Men det finns en eller två aktiva som bygger rustningar i Finland, säger Marie-Therese.

Marie-Theres Olenius med sin rustning
Marie-Therese Olenius säger att rustningarna måste repareras regelbundet bland annat för att riddarna ska undvika skador. Marie-Theres Olenius med sin rustning Bild: YLE / Mathias Gustafsson Hobby,medeltiden

Vanligast är att köpa rustningarna från Ryssland, Polen och Ukraina. En bra rustning kan kosta över ett par tusen euro.

- Jag brukar säga att jag har sparat till en bil men har ingen bil, konstaterar hon.

Blackouta i snygg rustning

- Helheten tycker jag att är det häftiga. Jag får gå en kamp med allt jag har, "blackouta" (förlora medvetandet) mitt i en match och får dessutom göra det i något så snyggt som det här.

Kampen förs med svärd, yxor eller annat som funnits under medeltiden. De är smidda så att eggen är flera millimeter bred, det går alltså inte att skära sig på dem. Pilbågar däremot får inte användas eftersom de klassas som för vassa.

Två personer i riddarutrustning med Finlands flagga på går mot kameran.
Två personer i riddarutrustning med Finlands flagga på går mot kameran. Bild: @SirLappis medeltiden,Vanda,idrott,kampsporter,Buhurt

Men annars är det en fri sport med rätt fria regler. De enda reglerna som finns är att man inte får sticka med vapnen på vissa ställen, exempelvis i nacken, på foten, bakom knäna och mellan benen.

Domarna kallas marshalls och är klädda i gult. De har långa flaggor på pålar som de visar med.

Fem personer per lag

Oftast börjar en match med fem personer på båda sidor. Man slåss sedan tills bara ena sidan står kvar. Då knät eller någon annan del tar i marken så är personen ute ur matchen.

- Det kan i värsta fall vara så att alla fem kommer på en person och då är de illa för honom. Men domaren har ju rätt att avsluta matchen exempelvis om det blir en mot fem, säger Robert.

Finland har två VM-brons i buhurt

Under de första 10 åren fanns tävlingar endast för herrar.

- Men sedan bestämdes att grenen skulle öppnas också för damer i VM och våra tjejer var genast med. Vi hann få ihop ett lag första året och år två tog vi redan brons. Det har vi nu gjort två år i rad, säger Marie-Therese.

Medeltida sköld
Det finska lejonet pryder buhurt-skölden. Medeltida sköld Bild: YLE / Mathias Gustafsson sköld,Medieval Combat Sport

Skador går inte helt att undvika, men Robert jämför det med exempelvis ishockey där skaderisken är ungefär lika hög.

- Men ingen har dött i vår sport - det har det gjort i hockey, säger han.

Mycket beror på hur bra utrustningen är.

- Min har en hel del hål där de är mjukt och det betyder en hel del blåmärken. En dålig hjälm som inte tillräckligt stoppad på insidan kan ge hjärnskakningar.

En vanlig skada är att knäet hoppar ur led.

Det är träningar minst 2 gånger i veckan och många tränar varje dag året runt.

För dem som är intresserade av medeltiden och tycker om att slåss.

För vem skulle ni rekommendera buhurt?

- För dem som är intresserade av medeltiden och tycker om att slåss, säger Marie-Therese.

Den landsomfattande buhurt-föreningen heter Medieval Combat Sport Finland.

Mer om att våra hobbyer blir allt mer individuella, udda och nördiga i Närbild på Arenan och programmet sänds också på Yle Fem måndag 17 december klockan 20 (repris tisdag 18 december klockan 11).

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen