Hoppa till huvudinnehåll

HS: Statsskulden minskar för första gången på tio år - Statskontoret tänker inte lyfta planerat lån

Petteri Orpo.
Finansminister Petteri Orpo. Petteri Orpo. Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Finansminister Petteri Orpo har goda nyheter om Finlands ekonomi. I år kan man betala av på statsskulden. Den exakta orsaken till den nya situationen är ännu oklar.

Orpo (Saml) säger till Helsingin Sanomat att statens inkomster i år är större än årets utgifter. Därför kan staten betala av på sin skuld för första gången på tio år.

Man kan också låta bli att lyfta den planerade låneraten på 2,2 miljarder. Statskontoret har bekräftat saken till ministeriet under veckoslutet.

– Det här är en psykologiskt och symboliskt betydande sak, säger Orpo till Helsingin Sanomat.

Sedan finanskrisens utbrott har staten varje år tagit miljarder euro i tilläggslån. Det har lett till att statsskulden nästan har fördubblats sedan dess.

Mera pengar in i statskassan

I den första budgetuppskattningen beräknade man att staten skulle behöva lyfta lån på tre miljarder euro. Men på grund av det förändrade läget kan man nu i stället betala av skulden med 0,9 miljarder euro.

Det finns ännu ingen exakt förklaring till varför lånet på 2,2 miljarder euro inte behöver lyftas, uppger Orpo.

Finansministern säger att ungefär en fjärdedel av beloppet förklaras av att man har fått in mera pengar än väntat. Därtill har staten i år sålt mer av sina innehav än vanligt.

Finlands skuldbörda minskar nu lite och ligger på ungefär 105 miljarder euro.

Artikeln baserar sig på HS: Valtion velka lyhenee ensimmäistä kertaa 10 vuoteen – Valtiokonttori ei joudu nostamaan loppuvuodelle suunniteltua lainaerää skriven av Petri Görman.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes