Hoppa till huvudinnehåll

Över 4 400 år gammal välbevarad gravkammare hittad i Egypten

Statyer i en gravkammare för en överstepräst
Den privata graven är del av nekropolen i Sakkara. Statyer i en gravkammare för en överstepräst Bild: AFP / Lehtikuva Egypten,arkeologi,historisk arkeologi,pyramider,Egypten,gravkammare,överstepräst,hieroglyfer

Egyptiska arkeologer har grävt fram en privat och orörd gravkammare i Sakkara, söder om Kairo.

Graven tillhör den kungliga översteprästen Wahtye som verkade under den femte dynastin. Då regerade farao Neferirkare Kakai.

– Den (graven) är exceptionellt välbevarad, målad och har skulpturer på insidan, sade Khaled el-Enany, ansvarig minister för fornlämningar, på lördagen.

Graven beräknas vara över 4 400 år gammal.

En egyptisk staty.
En egyptisk staty. Bild: EPA-EFE Egypten,arkeologi,historisk arkeologi,pyramider,Egypten,gravkammare,överstepräst,statyer

Enligt Mostafa Waziri, generalsekreterare vid Egyptens antikvitetsmyndighet, var graven orörd och därmed inte heller plundrad.

Hieroglyfer på väggarna

I graven finns dekorationer, bland annat i form av scener. Scenerna lär föreställa prästen tillsammans med sina familjemedlemmar, såsom hans mor och fru.

Inne i gravkammaren finns också ett dussin nischer (urgröpningar i väggar) och 24 färgglada statyer av prästen och hans familj.

Arkeologerna ska nu fortsätta undersöka gravkammaren. De har ännu inte hittat översteprästens kista, men nog fem olika stängda schakt. Man hoppas att prästens kista eller sakrofag finns i någon av schakten.

Dessutom kan det finnas många andra fynd.

En bild från insidan av en gravkammare.
En bild från insidan av en gravkammare. Bild: EPA-EFE Egypten,arkeologi,historisk arkeologi,pyramider,Egypten,gravkammare,överstepräst,hieroglyfer

Graven är tio meter lång och tre meter bred. Det är ungefär tre meter till tak, enligt Waziri.

I januari kommer arbetena att fortsätta i närheten av gravkammaren, eftersom delar av området fortfarande inte är undersökt.

En bild på statuer i en gravkammare.
En bild på statuer i en gravkammare. Bild: EPA-EFE Egypten,arkeologi,historisk arkeologi,pyramider,Egypten,gravkammare,överstepräst

Översteprästens grav ligger i Sakkara, vilket är på samma ställe som man nyligen hittade en gravkammaren med mumifierade katter. Fyndet gjordes i november.

I år har arkeologer gjort ett dussin upptäckter i Egypten.

Källa: AFP, Reuters