Hoppa till huvudinnehåll

”Stick iväg med er, IS-ungar” - Svenska Yle besökte spökstaden Mosul som långsamt reser sig ur ruinerna efter IS-styret

Man sitter på en soffa i första våningen av ett sönderbombat hus
Ahmad Ibrahim, som är född och uppvuxen i gamla stan i västra Mosul, återvände så fort staden befriats. Man sitter på en soffa i första våningen av ett sönderbombat hus Bild: Yle / Christin Sandberg Mosul,Irak,Islamiska staten (IS)

Det har gått ett år sedan staden Mosul i nordvästra Irak befriades från IS kontroll. Bland ruinerna är ett fruktstånd, en grävskopa eller några barn på drift de enda inslag som bryter av mot den krossade grå cementen, som dominerar stadens västra del. Här hade IS sitt starkaste fäste.

En pojke klättrar uppe på några husruiner i kvarteret Al-Maidan i gamla stan.

- Jag letar efter kopparkablar och annat skrot för att sälja, säger han och tillägger att han är medveten om att det är farligt.

Runt om i staden finns fortfarande minor och explosivt material som kan utlösas när som helst.

- Vi behöver pengar till mat och det här är det enda jag kan göra, säger Barzan som bara vill uppge sitt förnamn.

Stick iväg med er, IS-ungar, skriker de efter barnen

Han är tolv år och berättar att hans pappa är död. Liksom fäderna till många av de andra pojkarna som driver runt på gatorna var pappan IS-soldat.

Pojke håller en gammal kabel i sina händer
Gamla kablar är eftertraktade byten i ruinerna. Pojke håller en gammal kabel i sina händer Bild: Yle / Christin Sandberg Mosul,Irak

De få invånare som har återvänt ropar åt dem att låta bli att gå in i eller klättra på deras raserade hus. ”Stick iväg med er, IS-ungar”, skriker de efter barnen.

Vecka för vecka växer antalet pojkar som rör sig i staden på jakt efter något att sälja.

Explosivt material överallt

I Al-Maidan-kvarteret finns även ruinerna av Al-Nurimoskén, stadens viktigaste moské där Islamiska staten i april 2014 utropade sitt kalifat.

I juni 2017 förstördes moskén under slaget om Mosul - världens största militära operation under det senaste decenniet.

Lokalbefolkningen som har återvänt till området kring moskén rapporterar att det kommer många utländska besökare och pratar om insatser för minröjning och uppbyggnad.

Den sönderbombade Al-Nurimoskén i Mosul
Den symboliskt viktiga Al-Nurimoskén där IS utropade kalifatet. Den sönderbombade Al-Nurimoskén i Mosul Bild: Yle / Christin Sandberg Al-Nurimoskén

Men FN:s minröjningsservice (UNMAS) som nyligen besökte platsen vid moskén varnar för att det är mycket farligt att röra sig där eftersom explosionsrisken är hög.

Enligt UNMAS har det officiella röjningsarbetet av explosivt material ännu inte påbörjats.

Khalid Hussein som är programdirektör på den humanitära hjälporganisationen Qandil säger att majoriteten av de internationella biståndsaktörerna i Irak är på väg till Mosul.

- Trots det beräknas än så länge endast en procent av behoven där vara täckta, säger han.

Invånarna är ständigt beredda på våld

Framför ett raserat hus i en korsning värmer Ahmed Ibrahim en kittel över öppen eld. Han bodde tillsammans med sin fru och deras fem barn i västra Mosul, men när kriget kom tvingades de fly. Ibrahim har nu återvänt för att arbeta.

Det finns ingen säkerhet, det är fortfarande dagliga attacker i och utanför staden― Ahmed Ibrahim, husvaktare i västra Mosul

Han vaktar raserade hus som tidigare inhyste läkarkliniker och där det fortfarande finns sjukvårdsutrustning kvar.

Resten av familjen bor hos släktingar i den östra delen.

Man rör om i eldstad framför sönderbomgat hus i Mosul
Ahmed Ibrahim vaktar husruiner där det ännu finns sjukvårdsutrustning Man rör om i eldstad framför sönderbomgat hus i Mosul Bild: Yle / Christin Sandberg Mosul,Irak

Ibrahim pekar på en vattenkran, några nya elstolpar och en bit nyasfalterad väg och säger att lite internationell hjälp har kommit. För Ibrahim är bristen på säkerhet det största problemet.

- Det finns ingen säkerhet, det är fortfarande dagliga attacker i och utanför staden, säger han.

Sen vänder han sig mot ruinerna och pekar.

- IS-soldater poppade bara upp från underjordiska tunnlar i marken förra året och jag är rädd att de kommer tillbaka, säger han samtidigt som han tittar sig omkring.

Den digitala engelskspråkiga irakiska nyhetssajten iraqinews rapporterar att irakiska säkerhetsstyrkor den 11 december 2018 hittade sju IS-tunnlar i provinsen Nineveh, där Mosul ligger.

Den 8 november exploderade en bilbomb utanför den populära restaurangen Aby Layla i västra Mosul. Tre personer dog och ett dussin personer skadades.

Det var den första bilexplosionen sedan IS-styret föll. Det har inte bekräftats om det var civila eller soldater som dödades. Enligt vittnen frekventeras restaurangen av många olika typer av säkerhetspersonal.

Bland flera andra rapporterade attacker under november fanns även en explosion av en skolbuss.

Man och flicka går genom ruinerna i Mosul
Mosul var tidigare Iraks näst största stad. Man och flicka går genom ruinerna i Mosul Bild: Yle / Christin Sandberg Mosul,Irak

Livet återvänder till den östra delen av Mosul

Den östra delen av staden är inte lika hårt drabbad och sakta håller livet där på att övergå till vardag, i alla fall på ytan.

Skolor, affärer, frisörsalonger och restauranger har slagit upp portarna. Det är också här som majoriteten av de som har återvänt till Mosul bor, enligt FN 870 000 personer.

16 personer hankar sig fram på familjefaderns pension

Några av dem är Yustra och Abdul Raszaq och deras sex barn. De kunde återvända hem till sitt eget hus efter att Mosul befriades.

Abdul sitter framför ett värmeelement. Han har svårt att röra sig efter att ha fått splitterskador i magen och njuren när de flydde striderna några år tidigare.

- Vi är 16 personer som bor här, mina barn och deras familjer, säger Yustra och berättar att de hankar sig fram på makens pension som han har efter sitt arbete på ett oljeföretag.

Två söner arbetar också, en som militär och en som frisör.

- Han som är militär får ingen lön utbetald och min äldsta son, som också fick splitterskador vid explosionen i samband med att vi flydde, kan inte arbeta, säger Yustra.

Förutom svårigheterna att hitta arbete är det även för dem säkerheten som är det främsta bekymret. Detta trots att närvaron av otaliga uniformsklädda säkerhetsstyrkor - en blandning av regeringsstyrkor och olika milisgrupper - runtom i staden är påtaglig.

Det finns även check-points vid ingången till de flesta kvarter.

- Vi känner oss inte trygga, säger Yustra, och får medhåll från övriga familjemedlemmar. I samma stund ljuder ett böneutrop inför fredagsbönen.

Det är dags att bryta upp.

Två flickor åker i en pickupbil i Mosul
En del av barnen har kunnat återvända till skolan Två flickor åker i en pickupbil i Mosul Bild: Yle / Christin Sandberg Mosul,Irak

Innan kriget var Mosul Iraks näst största stad

Befolkningen uppgick 2014 till uppskattningsvis 1,8 miljoner och här levde araber, kurder, assyrier och turkmener från en rad olika religiösa minoriteter sida vid sida. Få familjer från dessa minoriteter har nu kunnat återvända.

I utkanten av Mosul letar kusinerna Ahmad och Omar efter plast i en sophög.

Staden, som ligger vid floden Tigris västra bank, var ett viktigt politiskt, ekonomiskt och kulturellt centrum i den oljerika Nineveh provinsen.

Mosul universitet var ett av Mellanösterns främsta. Det var också ett av IS främsta mål. Universitetet användes som bas för IS krigare.

Det finns en stark utbildningstradition i Irak och många av barnen är tillbaka i skolbänkarna, både i Mosul och i en del flyktingläger.

Men många är det inte.

I utkanten av Mosul letar kusinerna Ahmad och Omar efter plast i en sophög .

- Vi ska sälja den, berättar Ahmad som är fjorton år. Han har missat fyra års skolgång, men fick ändå inte börja skolan när den öppnade efter att Mosul befriades.

Två pojkar samlar plastskräp i Mosul
Kusinerna Ahmed och Omar säljer plastskräp som de samlar. Två pojkar samlar plastskräp i Mosul Bild: Yle / Christin Sandberg Mosul,Irak

- Jag ansågs vara för gammal, säger han. Ahmad och Omar är två av närmare 3,5 miljoner irakiska barn som inte går i skolan eller har en sporadisk skolgång, enligt Unicef.

Många av dem är barn till söndertrasade familjer eller till IS-krigare och har svårt att bli accepterade i samhället. Därför måste pojkar som Ahmed och Omar själva hitta en inkomstkälla i ruinerna av den stad som långsamt försöker resa sig igen .

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes