Hoppa till huvudinnehåll

Välkommen men tandlös klimatuppgörelse - så här reagerar WWF, MTK och EK

Två händer som håller i en boll med ett träd i.
Två händer som håller i en boll med ett träd i. Bild: Mostphotos naturen,naturskydd,miljö

Närmare 200 länder kom sent på lördag kväll överens om gemensamma regler för klimatarbetet. I Finland välkomnas resultatet av klimatmötet COP24, men överenskommelsen får också kritik för att inte vara tillräckligt ambitiös.

Mera om vad världens beslutsfattare kom överens om i Polen kan du läsa här.

Världsnaturfonden WWF är besviken över att överenskommelsen om klimatåtgärder inte signalerar tillräckligt höga ambitioner för att stoppa klimatförändringen.

- I Polen såg vi att en del länder fortfarande inte tar de hot som klimatförändringen för med sig på tillräckligt stort allvar. I den här frågan hade man önskat mera politisk och moralisk ryggrad av beslutsfattarna, konstaterar WWF Finlands klimatexpert Mia Rahunen.

Lantbruksproducenter, näringslivet rätt nöjda

Centralförbundet för lantbruksproducenter MTK ser överenskommelsen som ett framsteg.

- Vi behöver ambitiös internationell klimatpolitik med gemensamma spelregler för att tillsammans kunna avvärja globala problem, konstaterar MTK:s miljödirektör Liisa Peltola.

MTK konstaterar också att överenskommelsen i Polen också visar att jordbruket håller på att få en större roll i förhandlingsprocessen.

Också Finlands näringsliv EK konstaterar att klimatöverenskommelsen är ett viktigt steg framåt.

Positivt är att avtalet ger globala tillväxtutsikter för finländska aktörer inom så kallad cleantech, alltså miljöteknik.

Vid EK är man ändå besviken på att klimatmötet inte lyckades göra betydande framsteg med att utveckla den internationella utsläppshandeln.

EK hade hoppats att en utveckling där handeln med utsläppsrätter kunde ske kostnadseffektivt och på marknadens villkor.