Hoppa till huvudinnehåll

ABB säljer Power Grids till Hitachi

ABB:s logotyp i Schweiz i februari 2017.
ABB:s logotyp i Schweiz i februari 2017. ABB,verkstadsindustri,företag

ABB meddelade på måndagen att man ska sälja ABB Power Grids till japanska Hitachi. Den här affären kommer att skapa ett nytt ABB, som blir en ledande aktör inom det digitala området, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer.

Affären förverkligas stegvis och företaget kommer till en början att behålla 19,9 procent i Power Grids för att säkerställa övergången. Affären slutförs under 2020. Power Grids värderas till nästan tio miljarder euro.

- För att kunna stöda våra kunder i en värld av teknologisk förändring och digitalisering, måste vi fokusera, förenkla och forma vår verksamhet för ledarskap. Den här affären kommer att skapa ett nytt ABB, som blir en ledande aktör inom digitala området säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i ett pressmeddelande.

Del som ger minst vinst

Affären förväntas också minska på koncernens årliga kostnader med knappa 442 miljoner euro. Lönsamheten för affärsområdet Power Grids har ökat under de senaste åren, men är den del av ABB som ger sämst vinstmarginal.

ABB Power Grids är världens ledande leverantör av kraft- och automationsprodukter.

I Finland hör transformatorfabriken i Vasa samt enheterna Grid Automation och Grid Integration till divisionen Power Grids.

I Finland berörs ungefär 500 anställda av affären.

Artikeln uppdaterad 17.12 kl.11.40 med information om vilka enheter i Finland som berörs av affären.

Läs också