Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrationer i Budapest: "Dra tillbaka 'slavlagen'"

Kvinna håller i en rökgranat och i bakgrunden syns demonstranter.
Demonstranterna kommer från olika bakgrunder och har lyckats samla den annars splittrade oppositionen. Kvinna håller i en rökgranat och i bakgrunden syns demonstranter. Bild: EPA-EFE Ungern,Budapest,demonstrationer (samhälleliga händelser),protester,demonstranter

I Budapest flög rökgranater under söndagskvällen. Tusentals människor demonstrerade mot regeringens nya arbetstidslag och mot en lag som kan vara slutet för ett oberoende rättsväsende i Ungern.

Demonstrationerna började på onsdag förra veckan efter att det ungerska parlamentet hade antagit två kontroversiella lagar.

Den ena lagen kallas av kritikerna för en slavlag. Lagen nästan fördubblar antalet övertidstimmar på årsnivå, från 250 till 400. Målet med den nya lagen är att locka utländska företag till landet. Enligt regeringen ska det öka flexibiliteten på arbetsmarknaden.

Den andra lagen hotar i sin tur ett oberoende rättsväsende i Ungern. Lagen skapar ett nytt domsstolssystem för administrativa mål och kontrolleras av landets justitieminister.

Statlig media får också kritik

Regeringsföreträdare fördömer protesterna.

"Aggressiva handlingar utförda av en liten minoritet". Så kommenterade Gergely Gulyas, minister med ansvar för premiärminister Viktor Orbáns kontor, igår i tv enligt Sveriges radio.

Enligt Washington Post fortsatte hundratals demonstranter igår att protestera efter att de officiella protesterna hade avslutats.

Enligt videor som har delats på medborgarorganisationen Atlatszons sociala medier, samlades demonstranterna utanför public service-bolagets byggnad. Demonstranterna är kritiska till landets public service-media, som man anser ha blivit regeringens propagandakanal.

Söndagens demonstration är den fjärde kvällen då polis och demonstranter drabbat samman på mindre än en vecka. Demonstrationerna har blivit större sedan den första demonstrationen.

Oroligt politiskt läge sedan länge

Det här är inte första gången som Ungerns regering kritiseras för sin politik. Bland annat har pressfriheten minskat avsevärt.

Läget har också skapat problem mellan Ungern och EU.

Även beslutet att flytta det Centraleuropeiska universitetets (CEU) forskningsprogram till Wien i början av nästa år visar på läget i Ungern. Enligt Washington Post flyttar det Soros-stödda universitetet efter påtryckningar från premiärminister Victor Orban.

Storinvesteraren George Soros är premiärministerns fiende efter att under många år ha donerat miljarder dollar till främjandet av liberala ideologier.

Källa: Sveriges radio, Washington Post, STT.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes