Hoppa till huvudinnehåll

Helander, Marjamäki, Williams, och Neymar får sig en omgång i Yle Sportens podd: "Det är egentligen roligare att vara lite elak"

Neymar går omkull.
Brasiliens Neymar går omkull. Neymar går omkull. Bild: /All Over Press Neymar,världsmästerskapet i fotboll för herrar,Belgiens herrlandslag i fotboll

Sportåret lider mot sitt slut och händelserna under 2018 är också i fokus i veckans avsnitt av Yle Sportens podd när Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi återupplivar en gammal inslagsserie från början av 2000-talet.

Koivukangas och Vuojärvi väljer i veckans avsnitt att anamma ett beprövat X3M Sporten-koncept för att knyta ihop sportåret 2018.

Bägge redaktörerna sammanställer en lista med fem sågningar i stigande skala och en segrare som avslutning.

– Poängen var alltid att såga. Från att såga någon lite smått till att kapa någon eller något fullständigt vid fotknölarna. Det är egentligen roligare att vara lite elak, så därför tror jag att sågarna blev så många till antalet, säger Koivukangas.

Han väljer att rikta den första "snällsågen", som han kallar det, mot Oliver Helander.

Oliver Helander.
EM ingen hit för Helander. Oliver Helander. Bild: Christian Bruna / EPA-EFE / All Over Press Oliver Helander

– Det är egentligen liksom en "kom igen, bättre kan du, kämpa" typ av såg, för du kan inte ha en så stor diskrepans mellan när du är som bäst på en byatävling och sen gå in på den största scenen och tokdarrar på manschetten, säger Koivukangas med hänvisning till Helanders monsterbåge i Jakobstad.

Christian Vuojärvi väljer musik som ämnesområde när han inleder med att såga artisten Elias Goulds såsande i nationalsången vid EHT-turneringen i Helsingfors, när Gould glömde orden.

– Oj vad han kommer att få höra om det där, och vår podd är inget undantag, skrattar Vuojärvi.

Serena förstörde Naomis dag, Lauri förstörde fyra storturneringar

I stigande skala får sig sen fotbollsklubben SJK och skidåkaren Teresa Stadlober en omgång, precis som tysk landslagsfotboll under 2018 och Ässäts galenskaper i kabinetten under året.

Med tyngre artilleri lyfter Koivukangas fram Serena Williams ilskna beteende i US Open finalen mot matchens domare.

– Att det kokar över ibland förstår man, men i något skede borde man gå ifrån det hela, den där dagen borde ha varit Naomi Osakas. Hon spelade en alldeles lysande tennis och vann den största triumfen i sin karriär och det folk minns är en rasande Serena, säger Koivukangas.

Serena Williams är förbannad på domaren Carlos Ramos.
"Lögnare och tjuv" - bägaren rann över för Serena Williams. Serena Williams är förbannad på domaren Carlos Ramos. Bild: EPA-EFE/JASON SZENES Serena Williams,Carlos Ramos

Christian Vuojärvi går i sin tur hårt år Neymars filmande under fotbolls-VM, men sparar den tyngsta sågningen åt Lauri Marjamäki och hans tid som finsk förbundskapten.

– Jag försvarade Lauri Marjamäki in i det sista, det såg till och med hoppfullt ut inför OS och även lovande ut under VM, den här sågningen drabbar mig lika mycket. Senast en finsk förbundskapten blivit utan medalj var Rauno Korpi på 1980-talet.

– Marjamäki hade fyra turneringar på sig, en World Cup, två VM och ett OS och kammade noll. Toppidrott handlar ändå om att vinna de rätta matcherna, det här var inte vackert, säger Vuojärvi.

Lauri Marjamäki på avbytarbänken.
Inga medaljer under Lauri Marjamäki. Lauri Marjamäki på avbytarbänken. Bild: Sergei Savostyanov / All Over Press Lauri Marjamäki

I slutet av veckans podd väljer både Koivukangas och Vuojärvi sin segrare för året. Koivukangas val föll på brottningsdoldisen Ville Pasanen medan Vuojärvi lyfter fram Vladimir Putin.

Vad var "Såg och segraren" i Radio Extrem?

"Såg och segraren" var ett stående inslag i idrottsveckan när Yle Sporten ännu hade sportsändningar på Radio X3M. Det föddes när kolumnen "Skruven" och veckans "Inne och ute"-lista slogs ihop.

Ursprungligen ett veckoslutsinslag som sammanställdes av en och samma redaktör, men blev i medlet av 00-talet en sammanställning av olika redaktörers insatser.

Bland tidiga "sågare" på redaktionen fanns till exempel Yle Urheilus nuvarande evenemangsproducent Hans Grönqvist, medieföretagaren Jens Berg, Yle Sportens nuvarande sportchef Johan Portin och frilansjournalisten Kaj Kunnas.

X3M-sporten med Kaj Kunnas, Hans Grönqvist, Jens Berg och Johan Portin, 1998
Hans Grönqvist, Jens Berg och Johan Portin några av hjärnorna bakom "Såg och Segraren" X3M-sporten med Kaj Kunnas, Hans Grönqvist, Jens Berg och Johan Portin, 1998 Yle X3M,sportjournalister,Jens Berg,Kaj Kunnas,hans grönqvist

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Ibland medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Läs också

Nyligen publicerat - Sport