Hoppa till huvudinnehåll

Inte självklart att alla får bestämma över sitt eget liv - Jonas i Sibbo får inte längre vårdas av sin omtyckta fysioterapeut

Jonas ute på gatan, försöker ta sig upp på en trottoarkant med rullstolen.
Jonas ute på gatan, försöker ta sig upp på en trottoarkant med rullstolen. Bild: Yle/Lone Widestam rullstolar,trottoarer,Jonas bergholm

Det borde vara en självklarhet att alla har rätt att bestämma om sitt eget liv och få vara delaktig i samhället. Men så är det inte. När kommunerna konkurrensutsätter tjänster är det meningen att det ska leda till bättre vård och tjänster, men det kan också gå riktigt fel.

Jonas Bergholm värmer glögg och sätter sig vid köksbordet. Han har en egen lägenhet på Åbackens serviceenhet i Nickby. Han klarar sig bra på egen hand men då han ska ut använder han helst sin rullstol.

Bergholm är positiv och glad och han tycker inte om att klaga. Vi har stämt träff för att kolla tillgängligheten i Nickby. Han berättar att han kan ta sig till de flesta ställen i Nickby.

- Om jag inte kommer till något ställe så är det väl inte meningen att jag ska ha ärende dit.

Han väljer att svänga allt till det positiva.

Att ta sig ut från lägenheten för att ta en runda på stan går bra. Inne på Åbacken finns det hiss och bredvid dörrarna finns det stora knappar att trycka på så att dörrarna öppnas automatiskt.

Bergholm är nöjd med att det nuförtiden finns krav på att allmänna platser också ska vara tillgängliga.

- Jag har inget att klaga på, såklart finns det gamla byggnader som inte är tillgängliga för mig, men det kan man inte göra något åt.

Några trottoarkanter senare är vi nere vid biblioteket. Rullstolen vinglar till över trottoarkanterna men Bergholm verkar inte bry sig.

Närbild på hjulen som tar sig upp på trottoarkanten
Närbild på hjulen som tar sig upp på trottoarkanten Bild: Yle/Lone Widestam rullstolar,hjul,trottoarer

För att komma in på biblioteket tar han ingången på baksidan eftersom det finns en automatisk dörr där.

Men att komma hem igen är inte lika lätt. På utsidan av Kårkullas serviceenhet finns ingen dörröppnare. Det kräver teknik, tid och tålamod innan Jonas Bergholm tagit sig in.

Vill bestämma över sin vardag

Personer med intellektuell funktionsnedsättning hamnar lite i skymundan, eftersom många klarar sig ganska självständigt.

Steg för Steg, som är en förening för och med personer med funktionsnedsättning, driver en kampanj för att de som bestämmer ska få upp ögonen.

Bland annat har föreningen gjort en video som cirkulerar i sociala medier där Jonas Bergholm och några andra personer med funktionsnedsättning säger att de vill vara med och bestämma över den service och det stöd som de behöver.

De vill också utmana politiker att tala och skriva så att alla kan förstå.

Närbild på Jonas då han lutar sig bakåt i rullstolen och skrattar.
Jonas Bergholm demonstrerar hur rullstolen fungerar, och justerar ryggstödet Närbild på Jonas då han lutar sig bakåt i rullstolen och skrattar. Bild: Yle/Lone Widestam skratt,funktionsnedsatta,intellektuell funktionsnedsättning,bergholm
Närbild på Jonas hand som kör rullstolen
Närbild på Jonas hand som kör rullstolen Bild: Yle/Lone Widestam rullstolar,knappar,fjärrkontroller

Bergholm vill också vara med och bestämma om sitt liv och om sin vardag.

- Jag försöker bestämma så gott det går, men alltid går det inte som man vill.

Efter tolv år tillsammans skiljs de åt

För Jonas Bergholms del är det delvis redan för sent. Han är som sagt ingen person som klagar. Men nu är han på riktigt ledsen.

På grund av att kommunerna måste konkurrensutsätta tjänster måste Bergholm byta fysioterapeut. I tolv år har han tränat med samma fysioterapeut.

Att själv kunna ta sig till sin terapeut är viktigt för honom. Hon har funnits på 200 meters avstånd. Nu måste han börja på ett annat ställe som kräver taxiskjuts. Och det kostar extra.

Jonas är på väg över ett övergångsställe
Jonas är på väg över ett övergångsställe Bild: Yle/Lone Widestam rullstolar,tillgänglighet,Nickby,skyddsvägar,bergholm

- Det känns tråkigt och jag fattar inte hur beslutsfattarna tänker.

Han litar till 100 procent på sin fysioterapeut som också har blivit en god vän. Jonas Bergholm önskar att han i det här fallet själv skulle få bestämma hur han vill ha det.

- Jag önskar att kvaliteten ska komma först och att inte budgeten ska styra.

Anhöriga och personalen i viktig roll

På FDUV, som är intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland, har man länge kämpat med att de här personerna själva ska få vara med och bestämma.

Men det är svårt eftersom det förutsätter kunskap av de som stöder, säger Lisbeth Hemgård som är verksamhetsledare på FDUV.

Självbestämmande handlar om att uppmuntra till egna beslut. Det är viktigt att alla blir hörda, sedda och att alla ska förstå konsekvenserna av de beslut som fattas.

- För att det ska bli en förändring krävs kloka människor som verkligen engagerar sig.