Hoppa till huvudinnehåll

Paavo Väyrynen tycks lyckas med att grunda ytterligare ett parti - hans nya rörelse har fått 5 000 anhängare

Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen har för avsikt att ställa upp i vårens riksdagsval. Suuri Vaalikeskustelu 25.01.2018, TV1. Paavo Väyrynen Bild: Derrick Frilund / Yle Presidentvalet i Finland 2018,val (samhälleliga händelser),Suuri vaalikeskustelu,Paavo Väyrynen

Riksdagsledamot Paavo Väyrynen uppger att han har lyckats samla in de 5 000 anhängarkort han behöver för att grunda ett nytt parti. Den här gången handlar det om ett parti han kallar Sjustjärnerörelsen, på finska "Seitsemän tähden liike".

Enligt rörelsens Facebooksida undertecknades kort nummer 5 000 i Seinäjoki i söndags. På sidan uppmanas eventuella ytterligare anhängare att fortsätta lämna in kort för att det ska finnas en marginal.

Paavo Väyrynen uppger sig leverera anhängarkorten till justitieministeriet i början av den här veckan. Han bedömer att det nya partiet kan antecknas i partiregistret före jul.

Väyrynen har sagt sig ha för avsikt att ställa upp som kandidat för partiet i vårens riksdagsval, antingen i Lapplands eller Nylands valkrets.

Råkade i gräl med sitt eget Medborgarparti

Paavo Väyrynen har gjort en lång karriär inom Centern, som riksdagsledamot, minister och Europaparlamentariker. Han har senare grundat Medborgarpartiet och övergett Centern.

Det nu aktuella partiet grundar han efter konflikter med sitt eget Medborgarparti.

I somras uppgav han att det nya partiet ska arbeta för att säkerställa Finlands självständighet och neutralitet och föra en kontrollerad invandringspolitik.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes