Hoppa till huvudinnehåll

Omhändertagna fyllerister kan vakna upp i Vanda - polishäktet i Borgå är inte alltid bemannat

Korridor i polishäkte,
Kommissarie Freddie Cederlund visade i juli 2017 upp det nyrenoverade häktet. Korridor i polishäkte, Bild: Yle/ Mira Bäck Borgå,polishäkte

Det nyrenoverade häktet i Borgå är från och till stängt. Så har det varit redan en tid. Bristen på väktare och sjukskrivningar sätter lapp på luckan.

Längst nere i polishusets källare finns polishäktet. Ett mer vanligt veckoslut förvaras här mellan tre till fem gripna personer och några fyllerister.

Sedan sommaren har häktet i Borgå stundvis varit stängt på grund av personalbrist. Något som enligt överkommissarie Bengt Renlund påverkar polisarbetet, då längre transporter kräver mera arbetstid.

- Det blir längre skjutsar till de andra polishäktena i Vanda, Hyvinge eller Träskända dit vi i stället transporterar dem som har blivit gripna eller omhändertagna, säger Renlund.

Polis vid dörren till polishäkte.
Överkommissarie Bengt Renlund. Polis vid dörren till polishäkte. Bild: Yle/Mikael Kokkola Borgå,bengt renlund

Också brottsutredningen blir besvärligare att utföra.

- Läget är besvärligt efter ett veckoslut då brottsutredarna och de gripna kan finnas på olika ställen. Att köra av och an förbrukar arbetstid i onödan.

Hemtransport ordnas ibland

För fyllerister som nyktrar till i ett häkte långt hemifrån kan hemtransporten bli en utmaning.

- Om personen inte klarar att ta sig hem själv har vi tidigare försökt ordna en betalningsförbindelse för hemtransporten eller i mån av möjlighet ordnat polisskjuts tillbaka till Borgå, säger överkommissarie Bengt Renlund. Det är mycket ovanligt att vi behöver göra så.

Samma problem beträffande väktarbristen gäller också för polishäktena i Träskända och Hyvinge.

Fyllecell. Litet mörkt rum med gul madrass på golvet samt wc och lavoar.
Fyllecellen är sparsmakat inredd. Fyllecell. Litet mörkt rum med gul madrass på golvet samt wc och lavoar. Bild: Yle/ Mira Bäck Häkte,Borgå

Öppet till nyår

- I Borgå försöker vi hela tiden lösa situationen och vi har lediganslagit två väktartjänster, så det ska bli bättre.

Men än så länge kommer det nyrenoverade häktet i Borgå att vara stängt ibland.

- Då längre helger sammanfaller med sjukskrivningar räcker vår personal inte till för alla häkten i polisdistriktet.

Under de kommande helgerna är polishäktet i Borgå stängt från den 23 december fram till nyårsafton och från den 7 januari till den 10 januari.

Bild in mot cell i häkte. Bord, brits med blå madrass, litet fönster med galler.
P2-cellen är liten och mörk men en del dagsljus sipprar in. Bild in mot cell i häkte. Bord, brits med blå madrass, litet fönster med galler. Bild: Yle/ Mira Bäck Häkte,Borgå

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland