Hoppa till huvudinnehåll

Testa ny plockmat till jul: glöggcooler, äppelpaj i glas och färggranna rödbetsknyten

Glöggranité på skedar, pepparkakor och glas med efterrätt
Glöggranité på skedar, pepparkakor och glas med efterrätt Bild: YLE/Carina Ahlskog nyår,Strömsö (tv-program)

Pepparkaka med ost är visserligen gott, men vill man bjuda på lite mer överraskande smakupplevelser finns det alternativ.

Färggranna knyten med oströror

Det här är plockmat med vuxensmak. Vill man ha en mildare och mer barnvänlig variant kan man tänka sig en god fyllning baserad på färskost och feta.

Ingredienser:

  • 1 st rödbeta
  • 1 st gulbeta
  • 1 st polkabeta

Till brieoströran:

  • 1 bit brieost
  • olivolja
  • 2 st fikon
  • 1 st citron (skalet)
  • salt
  • peppar

Till grönmögeloströran:

  • 1 bit grönmögelost
  • 2 msk grädde
  • 2 msk valnötter rostade
  • 1 msk honung
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Skala och hyvla betorna tunt på mandolin.
  2. Blanchera (doppa i kokande vatten) och kyl sedan direkt i iskallt vatten. Det gör du för att betorna skall hålla färgen och för att skivorna skall ha spänsten kvar.
  3. Låt torka på en handduk.
  4. Skalade och tunt hyvlade betorna på en tallrik.
    Skalade och tunt hyvlade betorna på en tallrik. Bild: YLE/Carina Ahlskog Betor,Strömsö (tv-program)
  5. Rör ut brieosten med lite olivolja och krydda med torkade, hackade fikon och citronzest. Smaka av med salt och peppar.
  6. Grönmögelosten smulas och tunnas ut med lite grädde. Smula ner rostade valnötter, honung och smaka av med salt och peppar.

Servering:
Lägg en liten klick fyllning på varje betskiva och vik ihop dem till små knyten. Ringla över lite olivolja och toppa eventuellt med lite plockade örter

Färggranna knyten med oströror
Färggranna knyten med oströror Bild: YLE/Carina Ahlskog rödbeta,recept,Strömsö (tv-program)

Tips:
Har du inte betor funkar det också bra med rotselleri och kålrabbi.

Man kan man även göra samma sak med hårda frukter som t.ex. äpple och päron. Hyvla tunna skivor men skippa blancheringen. Servera genast så fruktskivorna inte börjar mörkna.

Fruset äpple med kanderat smul på maltlimpa och råkräm med vanilj

Den här desserten baserar sig nästan enbart på matsvinn. Några halvtorra juläppel och en bit gammal jullimpa blir till en läcker dessert, snabbt går det dessutom.

Frukter som börjar bli lite halvdåliga kan man bra kasta in i frysen för senare användning.

Ingredienser:

  • 3 st äpplen (djupfrysta)
  • 4 skivor (gammalt) bröd, ss. maltlimpa eller annat sött bröd
  • 1 tsk mald kanel
  • 50 gram smör
  • 2 msk råsocker

Gör så här:

  1. Smula ner det gamla brödet och stek det försiktigt i smör, råsocker och kanel. Låt det rinna av på papper.
  2. Riv det frusna äpplet på rivjärnets grövsta sida och servera med råkräm och stekt brödsmul.

Råkräm

Råkräm är en kallrörd vaniljkräm, en hemgjord vaniljvisp, som är väldigt mycket godare än den man kan köpa i butiken.

Ingredienser:

  • 2 st äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 0,5 st vaniljstång (fröna)
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Vispa äggulor, florsocker och vaniljfrön ljust och fluffigt.
  2. Vispa grädden luftig och vänd försiktigt ner den i äggsmeten.
  3. Glöggcooler

    En cooler är en liten mellanrätt, som känns bra i magen om du ätit för mycket eller annars bara behöver en paus i middagen.

    Anders gör en cooler av glöggskvätten som blev över.

    Glögggranité portioner klara på ett bord
    Glögggranité portioner klara på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Anders Samuelsson,Granita

    Ingredienser:

  • 75 cl färdigblandad glögg
  • 2 dl äppelmust
  • 1 st citron

Gör så här:

  1. Blanda med glöggen och äppelmusten och balansera med lite citronjuice så den inte upplevs för söt.
  2. Frys in. Skrapa med en gaffel och servera på en sked.
Plockmat till jul på ett bord
Plockmat till jul på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog jul,Julmat,Strömsö (tv-program)

Nyligen publicerat - Mat och dryck