Hoppa till huvudinnehåll

Tysk polis frigav misstänkt sexualbrottsling - på grund av kommunikationsmiss

Tusentals poliser övervakar en protest för Edogn i Köln.
Tusentals poliser övervakar en protest för Edogn i Köln. Bild: EPA/GUIDO KIRCHNER Köln,Tyskland,Kölnerdomen,körbanor,polisen,polis,protester,demonstrationer (samhälleliga händelser),Polisbil

Den misstänkte släpptes på fri fot innan man kunde förflytta honom från Tyskland till Finland, berättar Uleåborgspolisen.

Mannen som misstänks för sexualbrott i Finland är för tillfället på fri fot.

Enligt Uleåborgspolisen var det brister i kommunikationen mellan myndigheterna som ledde till att mannen släpptes innan myndigheterna hann förflytta honom Finland.

Enligt Uleåborgspolisens kriminalöverkomissarie Markus Kiiskinen finns det inte några närmare uppgifter om kommunikationsmissens orsaker.

Internationell efterlysning

Han kan inte säga om problemet uppstått i Finland eller i Tyskland.

-Det här är ett unikt fall, när man talar om internationell polisverksamhet. Jag tror ändå att vi kommer att hitta den misstänkte, men nu ser det ut som om det kommer att ta lite längre tid, säger Kiiskinen.

Den misstänkte är nu internationellt efterlyst.

Uleåborgs tingsrätt har häktat den 25-årige mannen i sin frånvaro sannolikt misstänkt för grovt sexuellt utnyttjande av barn samt grov våldtäkt.

Stor sexualbrottshärva i Uleåborg

Polisen publicerade förra veckan mannens namn samt en bild på honom och bad allmänheten om tips. Han greps sedan i Tyskland.

Mannen misstänks vara delaktig i ett fall som fått stor uppmärksamhet under de senaste veckorna.

Sju män är redan häktade misstänkta bland annat för våldtäkt på en 15-årig flicka. Männen har alla kommit till Finland antingen som asylsökande eller som kvotflyktingar.

Uleåborgspolisen manar till lugn

Uleåborgspolisen har fått uppgifter om att folk med utländsk bakgrund under den senaste tiden har blivit utsatta för hatprat och osakligt beteende, i vissa fall hotfullt beteende.

Enligt polisen har sådant beteende förekommit också till exempel mot familjer med utländsk bakgrund, också barnfamiljer.

Enligt polisen är det förståeligt att sexualbrott mot barn väcker starka känslor och irritation.

Samtidigt är det viktigt att ingen som befinner sig i Finland ska bli misstänkt utan grund, mobbad eller behöva känna sig hotad.

Ingen får ta lagen i egna händer

Polisen påpekar också att medborgarna absolut inte får ta lagen i sina egna händer.

- Vi hoppas att vi inte behöver använda vår tid på att utreda hatbrott mot personer med utländsk bakgrund, utan att vi får använda den tiden till utredningen av de här grova sexualbrotten istället, skriver Uleåborgspolisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes