Hoppa till huvudinnehåll

Vägen mot EM-kvalet inleds på Cypern – mental träning ska ge fler ledare på planen: ”Blir ett avgörande år för landslaget”

Emma Koivisto och Natalia Kuikka kämpar om bollen i en match mot Serbien
Emma Koivisto och Natalia Kuikka kämpar om bollen i en match mot Serbien Bild: imago/Action Plus/ All Over Press fotboll,Finlands damlandslag i fotboll,Emma Koivisto,Natalia Kuikka

Emmi Alanen gör comeback i landslaget då förberedelserna inför EM-kvalet startar med ett träningsläger på Cypern. Förbundskaptenen Anna Signeul presenterade i dag en trupp med idel bekanta ansikten.

I mitten av januari samlas damlandslaget i fotboll till ett läger på Cypern där man kommer att möta EM-tvåan Danmark i en träningsmatch. I och med lägret börjar också förberedelserna inför EM-kvalet.

Grupperna lottas i mitten av februari och kvalet kör igång på hösten. Just nu står landslaget inför en liten nystart.

– Det här kommer att bli ett avgörande år för landslaget. Målet är att gå till EM, gör vi inte det så kommer det att bli jättetufft för Finland. Vi måste klättra på rankingen, göra bra resultat och känna att vi hela tiden blir bättre.

– Konkurrensen är så tuff inom damfotbollen just nu. Har man en liten trend neråt så är det många länder som snabbt går förbi, säger förbundskaptenen Anna Signeul till Yle Sporten.

Hur tror du spelarna upplever den här nystarten?

– Jag tror nog att de knyter näven i fickan och vill visa att de kan jobba ännu hårdare. Vi måste vara lite mer specifika på vad som var och en måste göra, det är inte kollektivet och utan individen som måste ta tag i det här, säger hon.

Anna Signeul.
Anna Signeul. Anna Signeul. Bild: Jarno Kuusinen Anna Signeul,Finlands damlandslag i fotboll

Fokus ligger på mental träning

Signeul har tagit ut en trupp på 23 spelare till lägret. Långt handlar det om samma spelare som figurerade i landslagsringen under det senaste VM-kvalet.

Åland United är den enda ligaklubben som just nu har spelare i landslaget. Alla övriga spelare som är med i truppen och som står under kontrakt spelar i klubbar utomlands. Signeul ser utvecklingspotential i samtliga spelare i truppen och man kommer att fokusera på mental träning.

– Förbundet och olympiska kommittén stöttar det här. Från den mentala träningen ska vi få spelarna att börja tänka rätt. Vi ska inte ha elva spelare som går ut och känner att man gör sitt jobb för laget. Vi ska ha elva spelare som går ut och är vinnare och vill avgöra matcherna.

– Man ska tycka att man är bra och göra sig spelbar. Spelarna måste få lite stöd att våga tänka de här tankarna. Man kan vara ledare på olika sätt både på och utanför planen. Ett vinnande lag består av många spelare med ledaregenskaper, säger Signuel.

Alanen tillbaka i landslaget

Minna Meriluoto har valt att avsluta sin karriär medan Emmi Alanen nu är tillbaka i landslaget efter sin fotskada.

– Att Minna slutat är en stor förlust för oss. Emmi tränar för fullt och det är viktigt att få henne med direkt. Det är inte säkert att hon kommer att starta mot Danmark men vi vill verkligen ha henne i truppen igen eftersom hon är en viktig spelare, säger Signeul på dagens presskonferens.

Truppen till landskampen mot Danmark:

Tinja-Riikka Korpela Vålerenga
Paula Myllyoja –
Anna Tamminen Åland United
Anna Westerlund Åland United
Tiia Peltonen Åland United
Natalia Kuikka –
Anna Auvinen –
Tuija Hyyrynen Juventus FC
Katarina Naumanen Stabaek
Emma Koivisto Kopparbergs/Göteborg FC
Eveliina Summanen
Emmi Alanen Växjö
Ria Öling Bröndby IF
Olga Ahtinen Bröndby IF
Nora Heroum AC Milan
Julia Tunturi Eskilstuna United
Adelina Engman Chelsea FC
Jenny Danielsson –
Linda Sällström Paris FC
Juliette Kemppi Bristol City
Kaisa Collin –
Sanni Franssi Fortuna Hjörring