Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare: Två män från Vasa importerade droger och sålde dem – åkte fast när ett drogpaket hamnade hos grannen

Den åtalades bänk i Österbottens tingsrätt
Den åtalades bänk i Österbottens tingsrätt Bild: Yle/Roger Källman åklagades bänk

Två män från Vasa beställer narkotika från till exempel Nederländerna. Drogerna levereras till postlådor männen satt upp på olika ställen i Vasa och Korsholm. På onsdagen åtalades de för grova narkotikabrott.

Enligt åklagaren har männen från sommaren 2017 till att polisen knackade på männens dörr i början av oktober 2018 via det så kallade Tor-nätverket beställt bland annat amfetamin, ecstasy, kokain och metamfetamin från Nederländerna, Belgien, Tyskland och Slovenien.

Drogbeställningarna har betalats med bitcoin som männen enligt åklagaren har växlat till sig vid bitcoinautomater som finns i flera städer i Finland.

Enligt åklagaren har männen beställt drogerna för att sälja dem vidare.

Satte upp egna postlådor

Enligt åklagaren har männen kört omkring i Vasa och Korsholm för att titta efter långa rader med postlådor där en extra postlåda inte skulle märkas. Där har de hängt sin egen postlåda, med olika företagsnamn på.

För att göra beställningarna har männen, enligt åklagaren, haft telefoner som de använt bara för drogbeställningarna.

För varje ny beställning har männen skaffat nya förbetalda telefonabonnemang. Männen höll telefonerna gömda i skogen i vattentäta plastlådor och plastpåsar.

Odlade också cannabis

Dessutom har männen enligt åklagaren skaffat en byggnad enbart för att kunna odla cannabis. Enligt åklagaren var odlingen så stor att den inte kan anses vara för eget bruk.

Marijuana cigarett.
Arkivbild Marijuana cigarett. marijuana,cannabis

En av männen (A) erkänner att han beställt drogerna, men enligt honom var de bara tänkta för hans eget missbruk. Den andra mannen (B) nekar till att han varit inblandad i drogbeställningarna.

Den ena mannen (A) erkänner att han odlade cannabis, men han hävdar att byggnaden skulle renoveras för att bli ett bostadshus.

Den andre mannen (B) menar att han inte kände till att mannen (A) skulle odla cannabis i byggnaden, han (B) hjälpte bara till med renoveringen.

Hemma hos den andre mannen (B) hittades cannabisplantor på mellantaket, mannen hävdar att odlingen var för hans eget bruk.

När polisen gjorde husrannsakan hemma hos männen hittades droger, som männen hävdar var för eget bruk och inte för försäljning.

Paketen fastnade i tullen

Tullen kom männen på spåren när sju paket med droger hade fastnat i tullens kontroller.

I paketen fanns sammanlagt knappt 900 gram amfetamin, nästan 2000 ecstasytabletter, drygt 80 gram kokain och knappt 50 gram metamfetamin.

Enligt förundersökningsledare Tommi Hartman på Tullen är mängderna stora mätt med Vasamått.

- Åklagarens krav på stränga straff visar hur stora mängder det är frågan om, säger Hartman.

Beslagtagna ecstasytabletter.
Arkivbild Beslagtagna ecstasytabletter. Bild: Tullen narkotika,ecstasy

Ett av männens paket hade av posten satts i grannens postlåda. Grannen hade öppnat paketet och fört det vita innehållet till polisen.

Enligt Hartman ska man hålla ögonen öppna om det plötsligt dyker upp en ny postlåda som man inte vet vem den hör till.

Den första oktober gjorde polisen husrannsakan i männens hem på uppdrag av tullen.

Mannen som erkänner att han beställt drogerna (A) hävdar att alla hans paket har hittats av tullen eller grannen och att han inte har fått några droger själv.

Åklagaren hävdar att männen har beställt och fått levererat betydligt fler paket med droger som de har sålt.

Enligt Hartman på Tullen fastnar ungefär tio procent av drogleveranserna som kommer in i landet i tullens kontroller.

Till åklagarens bevisning hör bland annat bilder på männen som tömmer postlådorna, telefonövervakning som visar att männen tillsammans har bestämt vilka droger de ska beställa och bevis för att männen tillsammans har besökt bitcoinautomater.

Rättegången fortsätter på torsdag då tingsrätten ska få höra männens version av vad som har hänt.

Fängelsestraff

Den ena mannen (A) har 2016 dömts till ett villkorligt straff för narkotikabrott. Åklagaren begär att hans straff nu verkställs och att han ska dömas till fängelse i sju år och en månad.

För den andra mannen (B) kräver åklagaren fängelse i sex år och elva månader. Den första mannen satt häktad en vecka i oktober, den andre mannen har suttit häktad sen husrannsakan i oktober.

Uppdaterad 15:52 med uppgifter om hur mycket droger männen importerat.

Uppdaterad 17:40 med kommentarer av Hartman.