Hoppa till huvudinnehåll

Danmark vill placera kriminella flyktingar på ön Lindholm - i grannbyn är invånarna oroade över kriminalitet och sjunkande bostadspriser

Ön Lindholm i Danmark sedd från havet, med byggnader och bryggor.
Idag verkar Danmarks Veterinärmedicinska institut på Lindholm och i laboratorierna undersöks bland annat rabies och mul- och klövsjuka. Ön Lindholm i Danmark sedd från havet, med byggnader och bryggor. Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen Lindholm

Danmarks planer på ett nytt utvisningscenter för flyktingar på en avskild ö i Sydsjälland har väckt stor uppståndelse. Den danska regeringen får kritik för att inte beakta mänskliga rättigheter, medan invånarna i grannbyn Kalvehave är oroade för att utvisningscentret leder till mera kriminalitet i byn.

Från färjfästet i byn Kalvehave är det ungefär två kilometer ut till ön Lindholm. De senaste veckorna har den tidigare okända lilla ön Lindholm plötsligt blivit en världsnyhet - det är här Danmarks regering vill placera ett nytt utvisningscenter för kriminella flyktingar.

Några passagerare går av färjan Ulvsund i hamnen.
Färjan till Lindholm går från hamnen i Kalvehave. Några passagerare går av färjan Ulvsund i hamnen. Bild: Yle/Linda Söderlund färja,Lindholm

Det handlar om drygt hundra flyktingar som skulle bo på Lindholm. De har fått avslag på sin asylansökan och har redan avtjänat sitt fängelsestraff i Danmark. Flyktingarna ska utvisas till sina gamla hemländer och Lindholm blir ett slags boende fram till utvisningen.

Danmarks regering vill att flyktingarna ska bo isolerat på en ö för att inte störa det övriga samhället, men de skulle ändå ha möjlighet att ta färjan till fastlandet.

“Det är en vansinnig idé, planerna går inte ihop ekonomiskt”

Byn Kalvehave i Vordingborgs kommun har knappt 2 000 invånare. Utanför byns enda mataffär Brugsen är utvisningscentret på Lindholm det givna samtalsämnet.

Alla vi träffar här är mycket kritiska till att få utvisningscentret som granne.

- Jag bor uppe i området med sommarhus och jag har byggt om huset till åretomboende. Där står 100 sommarhus eller mer tomma och det kan bra hända att om man bara får åtta kronor om dagen, så kanske man kastar en blick upp dit för att se om där finns något av värde, säger Kirsten Jensen.

Kirsten Jensen.
Kirsten Jensen säger att byborna är oroliga för att de helt enkelt inte vet så mycket om utvisningscentret och vad det är för mänskor som ska bo där. Kirsten Jensen. Bild: Yle/Linda Söderlund person,Kirsten Jensen

Jensen säger att det är just inbrott hon oroar sig för, inte våld.

- Invånarna som kommer dit har ju en dom bakom sig och det gör att vi blir otrygga, säger Jensen.

Petter Torpfeldt kan inte heller alls förstå att regeringen har valt att placera det nya utvisningscentret på just Lindholm.

- Det är en vansinnig idé, planerna går inte ihop ekonomiskt. Och det är inte acceptabelt att en liten by som Kalvehave ska drabbas så hårt, säger Torpfeldt.

Petter Torpfeldt
Petter Torpfeldt berättar att Kalvehave sedan tidigare är en utflyttningskommun och han tror att det blir svårt att locka nya invånare om utvisningscentret förverkligas. Petter Torpfeldt Bild: Yle/Linda Söderlund person,Petter Torpfeldt

Det har redan visat sig att planerade bostadsaffärer har runnit ut i sanden på grund av utvisningscentret. I hamnen står ett stort gult badhotell som också är till salu.

- Det kommer aldrig att bli någon affär om det ska ligga ett utvisningscenter så nära inpå, säger Torpfeldt.

Lindholm ska rengöras från smittsamma virus

Lindholm har en fascinerande historia, men det är få bybor som har besökt ön. I närmare hundra år har Lindholm varit en sluten ö där endast personer med specialtillstånd har fått gå iland.

Ön Lindholm vid horisonten.
Ön Lindholm vid horisonten. Bild: Yle/Linda Söderlund Lindholm

Ända sedan 1920-talet har Danmarks Veterinärmedicinska institut verkat på Lindholm och forskat i smittsamma djursjukdomar, bland annat mul- och klövsjuka och rabies.

De högklassiga laboratorierna på ön jobbar med levande virus och det är hit man hämtar kor och grisar som misstänks vara sjuka.

På grund av den mycket höga smittorisken får inga obehöriga ta iland på ön. Virusen kan inte smitta mänskor, däremot kan mänskor föra virusen vidare till andra djur.

Sliten byggnad på ön Lindholm i Själland i Danmark.
Sliten byggnad på ön Lindholm i Själland i Danmark. Bild: EPA/Mads Claus Rasmussen Lindholm

Det Veterinärmedicinska institutet är fortfarande verksamt på ön, men under nästa år flyttar det bort och då blir ön ledig. Innan utvisningscentret kan tas i bruk år 2021 ska ön noggrant rengöras från virusen.

För att utvisningscentret ska bli ändamålsenligt ska en del av byggnaderna på ön rivas, samtidigt som det också behöver byggas nya hus. De totala kostnaderna beräknas gå på över 100 miljoner euro och summan finns med i statsbudgeten för nästa år.

Klarar polisen att hålla ordningen på Lindholm?

Senare på kvällen ordnas ett invånarmöte om utvisningscentret i församlingshuset i Kalvehave. Invånarmötet har flyttat till större lokaler och ändå räcker inte de 150 sittplatserna till. Folk trängs längs väggarna och många står ute i hallen.

Byborna och kommunpolitikerna försöker tillsammans hitta på olika sätt för att stoppa utvisningscentret på Lindholm.

Invånarmöte med en fullsatt sal med mänskor som lyssnar på en talare längst fram.
Invånarmöte med en fullsatt sal med mänskor som lyssnar på en talare längst fram. Bild: Yle/Linda Söderlund möten,Vordingborgs kommun,Kalvehave

En man tycker att kommunen borde utreda om inte Lindholms status som Natura 2000-område kan stoppa utvisningscentret. En annan säger att byggnadsnämnden borde vägra att ge bygglov för nya byggnader på Lindholm.

Jørgen Lei anser att Lindholm inte alls lämpar sig för ett utvisningscenter. Lei är numera pensionär och jobbade tidigare som chef på vaccinavdelningen på Lindholm i över 30 år.

Det finns inte dricksvatten på ön, det blir svårt för polisen att hålla ordning där och vad händer om någon tänder eld där, räknar Lei upp.

- Jag undrar hur många poliser det behövs då 25 personer kommer iland och ska till Brugsen. Om Brugsen stänger är vi illa ute, då har vi inte en endaste mataffär, säger Lei.

Översiktsbild över byn Kalvehave vid havet och en tom småbåtshamn.
Översiktsbild över byn Kalvehave vid havet och en tom småbåtshamn. Bild: Yle/Linda Söderlund Vordingborgs kommun,Danmark,Kalvehave

Kommunens alla tre borgmästare är med på mötet och alla intygar att de gör allt de kan för att regeringens planer ska gå i stöpet.

- Förra veckan hade jag tre möten med Inger Støjberg (integrationsministern) och jag har försökt säga till henne att det här betyder mycket för vårt område och att det förstör riktigt mycket, säger Michael Seiding Larsen, andre vice borgmästare.

FN kritiskt till Danmarks planer

I Kalvehave är det inte många som nämner mänskliga rättigheter som ett argument för att stoppa utvisningscentret. Förra veckan ordnades ändå flera demonstrationer runtom i Danmark och där var budskapet att en isolering av flyktingarna på Lindholm äventyrar de mänskliga rättigheterna.

Också FN har varit kritiskt till den danska regeringens planer. Men regeringen låter sig inte rubbas av kritiken.

- Det är bra att vi får ett mera avgränsat område där de mänskor som har skapat otrygghet kan uppehålla sig i framtiden, säger Jane Heitmann, Folketingsledamot för statsministerpartiet Venstre.

Jane Heitmann
Jane Heitmann ser inga andra möjligheter än att placera utvisningscentret på Lindholm. Jane Heitmann Bild: Yle Venstre,Jane Heitmann

- Hur ser du på att Lindholm har väckt så stor internationell uppmärksamhet?

- Det är svåra frågor vi arbetar med. Det handlar om mänskor som inte har rätt att vara i Danmark, mänskor som har gjort kriminella handlingar, narkotikabrott, våldtäkter och annat, och det är mänskor som går och väntar på att bli hemskickade. Danmark är nog inte det enda landet som brottas med sådana utmaningar och därför är det helt naturligt att det skapar en del uppmärksamhet, säger Heitmann.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna stöder regeringens striktare invandringspolitik och de vill också ha ett nytt utvisningscenter. Det viktiga är att kriminella flyktingar skiljs åt från de andra flyktingarna.

Mattias Tesfaye
Mattias Tesfaye från Socialdemokraterna säger att danskarna har blivit vana vid att det är mycket uppmärksamhet kring landets utlänningspolitik. Men allt som står i internationella tidningar är inte sant, säger han. Mattias Tesfaye Bild: Yle person,Socialdemokraterne (Denmark)

- Vi håller på att undersöka om Lindholm är ett bra ställe och hittills är det ju det enda konkreta förslaget. Vi vill gärna se om någon kan hitta ett bättre och billigare ställe, men jag tror att det blir svårt, säger Mattias Tesfaye, Folketingsledamot för Socialdemokraterna.

Nästa år är det riksdagsval i Danmark, men ett regeringsskifte ser inte ut att stoppa utvisningscentret.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes