Hoppa till huvudinnehåll

Jens Mattfolk: En liten gåva till läraren är inte en muta

joululahja
En lärare som får en gåva av klassen vet nog om hen kan ta emot den, anser Jens Mattfolk som är ombudsman vid Finlands svenska lärarförbund. joululahja Bild: Yle, Tero Kyllönen julklappar

En rimlig gåva till en lärare är inte en muta, säger Jens Mattfolk som är ombudsman vid Finlands svenska lärarförbund. Det finns ingen exakt gräns för vad föräldrar kan ge, säger Mattfolk, men enskilda gåvor kan vara problematiska.

Det är en gammal tradition att ge gåvor till personalen i grundskolor och daghem på julfesten och våravslutningen. Elever och föräldrar vill på det sättet visa lärarna sin uppskattning.

Esbo stad påminde lärarna via kommunikationsverktyget Wilma att en del julgåvor kan vara olagliga och betraktas som muta.

Det här gäller speciellt penninggåvor som oftast ges i form av ett presentkort till läraren.

En muta är något man ger för att få en gentjänst. Hur ska en klass få en gentjänst av en lärare då de ger en gåva? Det är en annan sak om en elevs föräldrar ger 500 euro åt en lärare, det kan tolkas som muta. Jag tycker att den här diskussionen är löjlig, man petar i små saker och inte i de stora sakerna
― Manlig lyssnare ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Det var en föräldraförening i en Esboskola som bad om tydliga regler för vad man kan ge åt en lärare. Därför beslöt bildningssektorn att gå ut med ett förtydligande till alla skolor i Esbo: det är olagligt att ge presentkort.

I anvisningarna slås fast att det är olagligt att ta emot pengar för verksamhet som hör till arbetet. Presentkort kan jämföras med pengar.

Om en grupp eller en klass gemensamt samlar in pengar för en present ska summan vara saklig: 1 till 3 euro.

"Lärarna reagerar på stora summor"

Jens Mattfolk, ombudsman vid Finlands svenska lärarförbund, säger att det inte finns en exakt gräns för vad klassen kan ge en lärare i gåva.

- Det står ingen summa i strafflagen. Men det finns andra synvinklar på vad en muta är, det är problematiskt om en enskild familj ger en gåva på 100 euro åt en lärare.

Jens Mattfolk.
Jens Mattfolk, ombudsman vid Finlands svenska lärarförbund. Jens Mattfolk. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,jens mattfolk

Mattfolk anser att lärarna säkert skulle reagera på ett presentkort på till exempel 500 euro. Han uppmanar lärarna att fråga sin arbetsgivare vad de kan ta emot om de är osäkra.

Jens Mattfolk har jobbat som lärare i Karis. Han säger att det vid vårterminens slut var vanligt att få ett presentkort på 50 euro och en blomma.

- Det ska en lärare kunna ta emot av klassen utan att fundera.

Det finns regler för vad arbetsgivare får ge, skolorna kunde ta riktlinjer därifrån. I lagen står det om "vähäinen lahja", det är 100 euro per år. Det skulle vara 50 euro per termin och jag tror inte det kan tolkas som muta. Det är härligt att ge en gåva till en lärare, deras jobb är krävande. Vi ska visa vår uppskattning och hålla oss inom rimliga gränser― Magnus ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Mattfolk tror inte att han skulle ha vågat ta emot den summan om han jobbat i Esbo.

- Jag skulle säkert inte ha vågat gå emot arbetsgivaren som gett ganska tydliga direktiv. Jag tror ändå inte att det skulle ha gått till rätten och att man där sett 50 euro som en muta.

Vad tycker du om en familj ger en enskild gåva åt en lärare?

- Det kändes okej, då jag tänker tillbaka på min tid som lärare. Det var rimliga gåvor så som choklad, blommor och en tomatplanta. Värdet översteg inte sådana gränser att jag borde ha funderat om det var lämpligt.

Fråga om råd

Mattfolk hänvisar till lärarens eget ansvar.

- Om det känns obekvämt så ska man fråga om råd. Om en elev ger ett gåvokort på 300 euro, så måste man fundera vad syftet är. Samtidigt kan man fråga sig om det är en muta eller inte om eleven går ut nionde klass.

- Det finns mycket man kan veva in i de här frågorna, så det är bra att det diskuteras.

Jag tycker att en enskild familj kan ge till exempel en chokladask åt en lärare då de märker att just den läraren har motiverat eleven till ett bättre resultat. Vi är olika och vill tacka på olika sätt, så det är svårt att dra riktlinjer― Magnus ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Det får inte vara en öppen insamling då klassen samlar in pengar till en gåva åt en lärare, säger Mattfolk.

Pengarna ska sättas in på ett konto och den som sköter kontot får inte skicka meddelanden om att det finns familjer som inte betalat sin andel.

- Det borde fungera så, men jag har ingen uppfattning om hur det fungerar. Min åsikt är att det då borde vara relativt lätt att låta bli att betala för de familjer som upplever att fem euro är för mycket. Det kan också hända att det finns familjer som inte är nöjda med läraren och som inte vill betala.

Jag minns att det var roligt att ge en gåva åt lärarna och vi förväntade oss inget i gengäld. Det är bra att Esbo gav riktlinjer, men andan i brevet var att vi föräldrar inte har ett hum om hur vi ska tacka lärarna― Anders från Esbo ringde Gunilla Ginström i direktsändning

Jens Mattfolk påminner om att lärarna inte förväntar sig gåvor.

- Gåvan är ett initiativ från föräldrarna.

På 1930- och 1940-talen fick elever på bondgårdar lida eftersom de skulle skicka limpor, kött och ostar till läraren. De blev retade av sina kamrater som sade att de mutade läraren― Lisbeth från Sibbo

Mattfolk tycker att det är bra att diskutera gåvor till lärare.

- Någon måste kanske korrigera sitt förhållningssätt till gåvorna, men min uppfattning är att det inte är ett stort problem.

Gunilla Ginström intervjuade Jens Mattfolk i Yle Vegas nyländska förmiddag.